Pandemie způsobila skokový růst zájmu o zboží na skialpinismus

novinky.cz

Pandemie koronaviru a související vládní opatření v podobě uzavřených lyžařských areálů způsobily podle vybraných prodejců skokový růst zájmu českých zákazníků o vybavení na skialpinismus. Některé zboží je přitom již vyprodané. Výbavu poptávají lidé napříč generacemi, nekupují pouze nejlevnější modely, ale za výrobky jsou ochotni si připlatit. Investice je podobná jako za vybavení na sjezdové lyžování nebo cyklistiku. Vyplývá to z vyjádření obchodníků, které ČTK oslovila.

Skialpinismus si v České republice podle obchodníků získává v posledních letech stále více příznivců. Zájem rostl rovnoměrně a pozvolna, současná situace ho však zrychlila. Například manažer sítě obchodů Rock Point Adam Mašík odhaduje, že se poptávka meziročně minimálně zdvojnásobila. Nákupní rádce Heureka.cz aktuálně zase sleduje čtyřnásobný zájem proti poslednímu prosincovému týdnu. Podle šéfa analytiků Heureky Michala Buzka lidé kupují hlavně skialpinistické pásy. „Průměrná cena nejpopulárnějších modelů se pohybuje kolem tisíce korun. Oblíbené jsou především univerzální pásy, které lze uzpůsobit konkrétnímu typu lyží,“ uvedl.

Skialpový set skládající se z lyží, pásů, vázání a bot lze podle Mašíka koupit od 30.000 korun. Velká část zákazníků si podle něj před koupí svých prvních skialpů tento sport nejdříve vyzkouší. Vybavení si půjčí a často absolvují některý z kurzů, který Rock Point pořádá ve své Skialp Academy.

Podle bývalého závodníka Stanislava Heczka, který provozuje internetový obchod SkiAlpShop, se v současné době prodává ze skialpového vybavení vše, aniž by na zboží byla sleva. Poptávku přirovnal k jaru a létu, kdy byl obrovský zájem o cyklistiku. Mnoho sjezdařů o tomto sportu podle něj už dříve uvažovalo, zájem o něj mají ale i běžkaři. Předpokládá, že většina lidí už u skialpinismu zůstane. „Čtvrtina, možná třetina to omezí,“ dodal.

Poslední dva roky zažívá rozvoj tzv. splitboarding, alternativa ke skialpinismu. Lucie Hiková z firmy White Spirit doplnila, že značný potenciál má podle ní tento sport i do dalších let.

  Siemens a Gazprom se přou o to, proč nelze zprovoznit plynovod Nord Stream 1

V nové zimní sezoně mohly tuzemské skiareály fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Protiepidemická vládní opatření platí zatím do 22. ledna. Zlepší-li se epidemická situace, zimní střediska budou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) určitě jedním z prvních oborů, které vláda uvolní, řekl v pondělí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com