V Lánech začalo jednání Zemanova poradního týmu k rozpočtu

ghall.com.ua

V Lánech na Kladensku dnes dopoledne začalo jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na které byli pozváni premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). K tématům patří začlenění takzvaného daňového balíčku do letošního státního rozpočtu. Balíček s účinností od začátku roku mimo jiné zrušil superhrubou mzdu, a tím snížil daňové příjmy, dříve schválený rozpočet s tím ale nepočítá.

Zeman na rozdíl od rozpočtu daňový balíček nepodepsal ani nevetoval s poukazem na to, že daňová změna může prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí. Způsob přijetí balíčku, který stejně jako rozpočet nabyl účinnosti počátkem roku, napadla skupina senátorů u Ústavního soudu.

Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 320 miliard korun při příjmech ve výši 1488,3 miliardy korun. Nejsou v něm ale zahrnuty dopady daňového balíčku, který nahradil superhrubou mzdu zdaněním příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent nebo zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka o 3000 korun. Rozpočtové příjmy se tím sníží letos o 87,5 miliardy korun. Vyřešit by to měla chystaná rozpočtová novela.

Autor: ČTK

  Čeští vědci pomohli zmapovat, jak vzniká kov. Otevírá to cestu ke „kovové vodě“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com