Navanyj se vrátil do Moskvy a letadlo přistálo na jiném letišti

STAFF

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo poté, co úřady pro přílety uzavřely letiště Vnukovo. Tam na plánované přistání komerční linky z Berlína čekali jeho příznivci, informují zahraniční agentury i některá ruská média. Navalnyj se vrátil do Ruska po několikaměsíčním pobytu v Německu, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Ruská vězeňská služba ve čtvrtek uvedla, že Navalnému hrozí po návratu do Ruska okamžité zatčení.

Asi 300 lidí se podle serveru meduza.io, navzdory předchozímu varování úřadů, shromáždilo v příletové hale moskevského letiště Vnukovo, kde se původně nacházela letadla Pobeda a Navalny. Navalnyho příznivci také stáli před vchodem na letiště. Policie rozptýlila shromážděný dav a zatkla desítky přítomných, včetně spolupracovníků Navalného.

Mezi zadrženými byli Navalnyho spolupracovníci z Protikorupčního fondu Ljubov Sobolová a Ruslan Šaveddinov. Policie také zatkla šéfku štábu námořnictva Anastasii Kadetovou, námořní asistentku Ilju Pachomova, novinářku zpravodajského portálu Novaja gazeta a další.

Poté, co letadlo s Navalným přistálo na letišti Šeremetěvo, se dav shromážděný na Vnukovu začal pomalu rozcházet. Policisté ovšem po určitou dobu dál blokovali odjezdy z areálu letiště.

V Berlíně podle informací na sociálních sítích stálo několik policejních automobilů vedle letadla, které odvezlo slavného kritika ruského režimu. V salonku pro cestující byli přítomni také policisté. Podle jiných byl Navalný k letadlu přivezen černým Audi s policejním doprovodem.

V Moskvě byla zaseknuta příletová hala a další oblasti letiště Vnukovo a nejprve byli do civilu oblečeni pouze zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní složky, než konečně začali přicházet Navalného příznivci. Podle agentury AP byla zpřísněna bezpečnostní opatření na letišti a mimo letiště byla zaparkována auta vězeňské služby.

Adam Vojta a ČTK

  Finsko ponechá otevřený jen jeden hraniční přechod s Ruskem, stovky migrantů chtějí do Finska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com