V Nizozemsku zatkli asijského Pablo Escobara. Kartel Tse Chi Lopa měl obrat až 1,5 bilionu korun

Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Nizozemská policie zatkla na letišti v Amsterodamu Kanaďana čínského původu Tse Chi Lopa, který je považován za asijského drogového bosse a který patřil k nejhledanějším zločincům světa. O jeho vydání teď usiluje Austrálie, která na něj v roce 2019 vydala zatykač. Zadržený muž vede společnost The Company, známou také jako Sam Gor. Ta má v Asii pod kontrolou obchod s drogami asi za 70 miliard dolarů (1,5 bilionu korun), uvedla agentura Reuters.

Rozsahem své působnosti je 57letý Tse srovnávám s narkobarony jako Joaquín „El Chapo“ Guzmán nebo Pablo Escobar. Už dříve trestaný Tse formálně žije v Torontu, kam z amsterodamského letiště nyní také směřoval. V posledních letech se nejčastěji pohyboval v Macau, Hongkongu a také na Tchaj-wanu.

Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (ONUDC) je kartel Sam Gor významným výrobcem a distributorem metamfetaminů. Kartel pere peníze z drog prostřednictvím kasin, hotelů a realitních společností v jihovýchodní Asii, uvedla agentura AFP.

Australská policie se domnívá, že organizace Sam Gor je zodpovědná až za 70 procent drog, které se dostanou do Austrálie, upozorňuje server BBC News. Z vyšetřování policie vyplývá, že se firma od ledna 2015 zapojila nejméně do 13 případů nelegálního obchodu s drogami.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Zajali jsme izraelského generála, chlubí se Hamás. Na fotce je Putinův kmotr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com