Ukrajinské zpravodajství varuje před ruskou hrozbou – výroční zpráva

V nadcházejících letech zůstane Rusko hlavním zdrojem ohrožení bezpečnosti Ukrajiny a jejího okolí. To je uvedeno v informačním sedmdesátistránkovém bulletinu „Bílá kniha“ na webu Ukrajinské zahraniční zpravodajské služby.

„Na strategické úrovni zůstanou cíle Ruské federace ve vztahu k Ukrajině nezměněny a předpokládají její udržení na oběžné dráze ruského vlivu a zabránění evropskému a euroatlantickému hnutí.“ Tato konstanta zůstává i přes obecné mezinárodní pozadí nepříznivé pro Rusko a vznik řady nových faktorů. Mluvíme o vítězství J. Bidena v prezidentských volbách ve Spojených státech, turbulencích na trzích s uhlovodíky, destruktivních jevech v ekonomice země a také o možné změně moci v Rusku, “uvádí„ Hrozby vycházející z Rusko “, část Bílé knihy.

Ukrajinští zpravodajští důstojníci poznamenávají, že „na pozadí stále více a více zjevných zdravotních problémů V. Putina, pro něž jsou patrné potíže s fyzickým výkonem veřejných funkcí hlavy státu v Rusku, de facto začalo období převodu moci.

„Bez ohledu na konkrétní možnost („ Putin je prezidentem na celý život “,„ Putin je vůdcem národa “,„ Putin je tandem, “„ Putinův dědic “), základní střednědobý scénář předpokládá zachování státní model „putinismu“ v Rusku s Putinem nebo bez něj, “zdůraznil v bulletinu.

V části věnované posouzení kybernetických bezpečnostních hrozeb je třeba poznamenat, že „Rusko se snaží ovládnout ukrajinský informační prostor. To je jedna z podmínek přípravy na agresi proti Ukrajině.

„Destruktivní informační vlivy ze strany Ruska paradoxně kombinují na jedné straně vysoké technologie a na straně druhé archaické ideologické přístupy postavené na ověřené zkušenosti„ aktivních opatření “služby„ A “služby PSU KGB SSSR, “zdůrazňuje text.

Ideologický obsah, propaganda, se podle autorů materiálu liší v závislosti na publiku a zemích použití: pro republiky post-sovětského tábora se používají myšlenky „ruského světa“, myšlenky panslavismu a ortodoxní mesianismus pro Balkán, antiamerikanismus v rozvojových zemích.

  Komentář: Porazí koronavirus Babiše? Zatím to tak nevypadá

Na Krymu podle autorů bulletinu Rusko vytvořilo silné meziútvarové uskupení sil, které zahrnuje pozemní, vzdušné a námořní složky a čítá asi 32,5 tisíce lidí.

„Ruská strana vytváří podmínky pro rozmístění jaderných zbraní, jejich jednotlivých složek a nosičů na dočasně okupovaném území Krymu, provádí práce na obnově jaderné infrastruktury, která představuje hrozbu pro národní bezpečnost Ukrajiny,“ uvádí Bílá kniha.

Autoři poukazují na to, že dochází k zablokování ukrajinských přístavů v Azovském moři a vůli přenést tuto praxi do černomořských přístavů, což podkopává ekonomický potenciál země.

Předmluva zdůrazňuje, že zpravodaj Bílé knihy je prvním projektem svého druhu v historii ukrajinské zahraniční zpravodajské služby. Její jedinečnost spočívá ve skutečnosti, že publikace „maximálně, pokud to umožňuje současná legislativa, zvedá oponu Ukrajinské zahraniční zpravodajské služby a umožňuje nahlédnout do zákulisí této zvláštní a záhadné sféry činnosti.“

Kategorie vlivu na Kreml

Podle zástupce ředitele Ukrajinského institutu pro studium extremismu Bogdana Petrenka je úkolem Kremlu v informační konfrontaci ovlivňovat různé kategorie obyvatelstva s dlouhodobým cílem politické okupace Ukrajiny.

„Rusko na Ukrajině nepotřebuje žádnou silnou moc, ani proruskou,“ řekl Bogdan Petrenko korespondentovi ruské služby Hlasu Ameriky.

Věří, že ruská propaganda využívá k ovlivnění Ukrajinců několik informačních archetypů.

„U první kategorie ukrajinského obyvatelstva se používají ruské informační archetypy:„ Putin “,„ Velká vlastenecká válka “,„ Rusko na nikoho nezaútočilo “. Zadruhé – těm, kterým „je to jedno“, zprávy o neschopnosti ukrajinské vlády, nevyřešených vnitřních problémech, formování nedůvěry ve všechny vládní orgány, včetně bezpečnostních sil, “říká Bohdan Petrenko.

Pro obě kategorie se podle něj také používají „nostalgické zprávy o životě v SSSR“ a ruské zábavní kanály zavádějí kremelské příběhy.

„I přes blokování ruských mediálních zdrojů na Ukrajině – televizních kanálů, webových stránek a sociálních sítí mají stále široké pole vlivu.“ Nejprve se jedná o satelitní kanály. Po „reformě“ satelitního vysílání zmizelo z dostupné ukrajinské sítě mnoho televizních kanálů, které formovaly ukrajinské veřejné mínění. A někteří občané přešli na ruské, “zdůrazňuje Bogdan Petrenko.

  "Krymská platforma" - sjednocení kolem Ukrajiny pro budoucnost Evropy.

Poznamenává, že další kategorií vlivu Kremlu je vlastenecký volič, který se snaží „rozdělit a rozdrtit“.

„U této kategorie jsou často posíleny již existující příběhy o pracovní neschopnosti, ale ne stát, ale současná politická elita.“ Existuje také skupina „užitečných idiotů“ – jedná se o takzvané odborníky, kteří nevědomky šíří poselství ruské propagandy, “zdůrazňuje Bogdan Petrenko.

Cíle Ruska na Ukrajině

Zástupce ředitele modelování situací Aleksey Golobutskiy věří, že Rusko plánuje destabilizovat situaci, aby ve Nejvyšší radě získalo maximum angažovaných politiků.

„Je jasné, že Rusko nepotřebuje Donbass, potřebuje celou Ukrajinu, a proto je nutné sestavit loajální vládu, zkorumpovanou elitu.“ Aby existoval jakýsi „nový operetní kurz“, kroky, jako tomu bylo na podzim roku 2013 – neutrální proruská politika, žádná Evropská unie, žádné NATO, “říká Alexej Golobutský korespondentovi ruské služby Hlas Ameriky.

Poznamenává, že sankce Spojených států proti některým ukrajinským úředníkům ukázaly existenci ruských agentů vlivu v národní politice.

„Myslím, že prohráváme v informačním boji s Ruskem, politický vliv Kremlu, jak tomu bylo dříve, stále existuje, Spojené státy svými sankcemi ukazují, že máme ruské agenty dokonce i v parlamentu.“ Myslím, že je jich tam 50-60, “poznamenává Alexey Golobutsky.

Ruskou vakcínu pro boj s koronavirem nazývá nástrojem geopolitiky Kremlu.

„Vzhledem k nekompetentnosti naší vlády jsme na posledním místě ve frontě na vakcínu, tento okamžik využívá Rusko také ve své propagandě, a to navzdory skutečnosti, že mají nízké procento očkování populace, a vakcína je distribuována do zahraničí, “poznamenává Alexey Golobutsky.

Zdroj: https://www.golosameriki.com/a/ukraine-white-book-russia/5755687.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com