Ministerstvo upravilo učební plán ZŠ, důraz klade na informatiku

Základní školy budou moct od září začít učit podle nových učebních plánů s důrazem na informatiku. Ministerstvo školství pro ně upravilo takzvaný rámcový vzdělávací program, který určuje obsah učiva. Výuka by se tak měla zaměřit víc na práci s daty. V některých předmětech se učivo redukuje. Na prvním stupni musí školy přizpůsobit výuku novým učebním plánům nejpozději od září 2023, na druhém stupni o rok později. Informace k novému pojetí výuky najdou pedagogové na webu revize.edu.cz, který spravuje Národní pedagogický institut (NPI). Vyplývá to z informací na webu ministerstva a z tiskové zprávy NPI.

Takzvané rámcové vzdělávací programy nahradily v roce 2005 ve školách jednotné osnovy. O nutnosti revize těchto programů se mluví od roku 2016. Podle Strategie vzdělávání do roku 2030+, kterou loni na podzim schválila vláda, by se výuka ve školách měla zaměřit víc na získávání dovedností a vědomostí pro život v 21. století.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) obsahovaly učební plány dosud jen požadavky na digitální dovednosti odpovídající úrovni technologií kolem roku 2004, kdy se učivo určilo. Výuka tak nezohledňovala nástup sociálních sítí, chytrých telefonů nebo umělé inteligence. Nově by se vyučující měli zaměřovat nejen na uživatelské dovednosti, ale také na takzvané informatické myšlení, které se zaměřuje na práci s informacemi, vyhodnocování problémů a jejich řešení. „Vedle porozumění principům digitálních technologií bude podstatné také jejich bezpečné a etické využívání a týmová práce,“ uvedl úřad na svém webu.

Ministerstvo ve vzdělávacím programu zároveň redukovalo některé části učiva. Tento záměr avizoval ministr již dříve. Bez zásadních změn zůstaly čeština, cizí jazyk, matematika nebo tělocvik. Škrty se objevily v učivu fyziky, chemie, přírodovědy, zeměpisu, dějepisu, občanské, hudební či výtvarné výchovy a prvouky. Žáci druhého stupně tak například už nebudou muset ve fyzice umět využívat Newtonovy zákony či v dějepise vyjmenovat archeologické kultury na území Česka. Na prvním stupni se nebudou muset učit o surovinových zdrojích různých českých regionů, etice sexuality nebo o tom, jaké existují kulturní instituce.

  Opilého mluvčího Hradu Ovčáčka vezla sanitka s policií do nemocnice

Výuka informatiky by se měla zintenzivnit. Zatímco dosud pro ni byla vymezena jedna vyučovací hodina týdně za celý první stupeň a stejně na druhém stupni, nově se má učit hodinu týdně minimálně ve čtvrté a páté třídě a ve všech ročnících na druhém stupni základní školy. Digitální technologie by se měly používat víc i v dalších předmětech.

Nové pojetí informatiky ověřoval úřad ve spolupráci s pedagogickými fakultami v uplynulých dvou letech pokusně ve vybraných školách. Ověřování skončilo loni v červnu. Na základě toho pak úřad vytvořil nové učebnice, metodické materiály a vzdělávací programy pro vyučující na webu revize.edu.cz.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com