Británie hájí účinnost vakcíny od AstraZeneky po výhradách v JAR

veja.abril.com.br

Podle Británie neexistuje důkaz, že by vakcína od společnosti AstraZeneca nebránila úmrtí nebo vážnému průběhu onemocnění covid-19. V reakci na dočasné pozastavení aplikace vakcíny v Jihoafrické republice to dnes uvedl britský náměstek ministra zdravotnictví Edward Argar, píše Reuters.

JAR v neděli oznámila, že pozastaví očkování vakcínou, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, a počká na doporučení vědců, jak postupovat. Reagovala tak na sobotní oznámení firmy AstraZeneca, že její vakcína má podle předběžných dat jen omezenou účinnost proti mírnému průběhu covidu-19 u lidí nakažených mutací koronaviru, která je v JAR dominantní.

„Neexistují žádné důkazy o tom, že tato vakcína není účinná při prevenci hospitalizace a závažného průběhu nemoci a úmrtí, což je nakonec to, oč jsme s těmito vakcínami usilovali,“ uvedl dnes náměstek Edward Argar v rozhovoru se stanicí Sky News.

Profesor Shabir Madhi, který vedl jihoafrickou studii účinnosti vakcíny od firmy AstraZeneca, dnes uvedl, že „existuje ještě naděje, že bude fungovat stejně dobře jako Johnson & Johnson pro těžké případy,“ cituje Madhiho agentura Reuters.

Od začátku pandemie se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) koronavirus v JAR prokázal u více než 1,47 milionu lidí, z nichž přes 46.000 po nákaze zemřelo. Země má více než 58 milionů obyvatel. Británie s 67 miliony obyvatel je podle údajů JHU pátou nejhůře zasaženou zemí podle počtu úmrtí, na komplikace spojené s koronavirem zde zemřelo již více než 112.000 lidí. V zemi se doposud vyskytlo 147 případů jihoafrické mutace. Británie z evropských zemí postupuje nejrychleji v očkování, první dávku již dostalo přes 12 milionů obyvatel.

Autor: ČTK

  Přes polovinu uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com