Otevřou se obchody, nebo ne? Jsme připravení, hlásí obchodníci

ct24.ceskatelevize.cz

Obchodníkům chybí peníze na zásoby a v informacích je chaos.

Dva měsíce nuceného volna pro obchodníky možná skončí. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) vládě navrhne otevření obchodů od 22. února. Obchodníci se proto začali připravovat na brzké otevření.

Je v tom chaos a je to narychlo. Opatření je nutné znát aspoň týden dopředu, zní z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Její generální ředitelka Eva Svobodová odpovídala na dotazy pro SZ Byznys.

Berete to znovuotevření vážně?

Předpokládáme, že tomu tak bude, jak avizoval vicepremiér Karel Havlíček. Za nás bychom chtěli říct, že skutečně menší obchodníci jsou připraveni, a máme za to, že tu situaci by mohli dobře zvládnout.

Ptám se i proto, že třeba podle Svazu obchodu a cestovního ruchu, konkrétně jeho prezidenta Tomáše Prouzy, lze záměr ministra vnímat i jako snahu být rychlejší než Ústavní soud, který má o této možnosti teprve rozhodovat.

Já bych nerada předjímala závěry Ústavního soudu. Faktem je, že menší obchodníci se cítí diskriminováni oproti velkým obchodním řetězcům.

Maloobchodníci se připravují. Někteří z nich už nevydrželi tento víkend, což bylo podle našeho názoru trochu předčasné. My jsme doporučovali, aby neotevírali. Přesto někteří z nich nechtěli ztratit ani jeden den, a tak přeceňovali výrobky nebo vytápěli provozovny. To samozřejmě znamená další náklady a škody, které jim nikdo nenahradí – bohužel.

Jste připraveni i na variantu, že se nakonec zase neotevře?

Těžko říct. Určitě bude nutné sledovat vývoj epidemie a tam budou mít hlavní slovo odborníci z Ministerstva zdravotnictví, kteří v podstatě dávají zelenou všem dalším opatřením.

To se asi bohužel vyloučit nedá. Pro podnikatele je každé zavření velmi negativní zpráva. Protože to zažili v minulých obdobích a každé nové nastartování podnikání pro ně znamená obrovské ztráty.

Musí nasmlouvat lidi, protože třeba mají jenom sezónní práce. Takže zaměstnance, které propustili, musí znova najmout nebo sehnat brigádníky. Je třeba vytopit provozy, připravit celý produkt nebo službu, kterou provozují, a to jsou náklady, které nejsou malé.

Zvládnou tu situaci a tvrdší hygienické podmínky i nejmenší obchodníci?

Máme za to, že zvládnou. Pokud se otevřou všechny malé obchody ve městech, tak se rozmělní zákazníci na více míst. Pokud se ale otevřou jen obchodní domy, tak to bude opravdu značný problém, přestože jsme ujišťováni, že majitelé obchodních domů jsou schopni zajistit rozestupy, bezpečnost a tak dále, v praxi to tak není. Když se podíváme na malé obchody, zákazník na tom místě stráví minutu až tři, než si koupí třeba pečivo ráno.

Pokud si jde koupit do specializovaných prodejen třeba baterie do nějakého spotřebiče, tak se tam také opravdu zdrží velmi krátkou dobu. Lidé se v malých obchodech většinou ani nepotkávají, nebo velmi málo, a jde o malé provozovny s menším počtem čtverečních metrů, takže majitel snadněji uhlídá počet zákazníků na ploše.

Jak hodnotíte opatření, o kterých se mluví?

Tyto informace jsou skutečně chaotické, trošku rozporuplné, takže my se v tom trošku ztrácíme. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, ale nepovažujeme to za úplně správné v současné době, protože podnikatelé potřebují znát nějaký výhled a zdůvodnění. Minimálně týden dopředu, aby se mohli připravit.

Jak tedy vypadá příprava?

Co je známé, tak jsou určitě respirátory a dezinfekční prostředky. Obchodníci je buď už mají, anebo se předzásobili. Dá se očekávat, že návštěvnost nebude taková, jako byla před covidem. Obchodníci a podnikatelé se vyčerpali ze všech finančních zdrojů a ze svých rezerv, takže ani oni si nemohou dovolit naskladňovat velké množství ochranných prostředků.

  Dodáme Kyjevu další zbraně, bojuje i za nás, shodli se Vystrčil a Pekarová

Co říkáte na vládou nastavená nová pravidla kompenzací, která by měla začít platit zpětně od 1. února?

Vítáme, že se zvyšuje částka pro živnostníky na 1000 korun. Ovšem současně je tam velmi nejasné, jestli tento program bude moci podnikatel čerpat současně s programem Antivirus na udržení zaměstnanosti a s programem Covid nájemné.

U programu Covid nájemné původně bylo uvažováno o tom, že vůbec nebude pokračovat.

Zaměstnavatelské svazy a asociace velmi významně trvají na tom, aby Covid nájemné pokračovalo, probíhají další jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu a skutečně jde o dva zásadní programy, které můžou pomoci podnikatelům překonat tohle velmi výrazně negativní období.

Je v těch změnách naopak něco, co vám nevyhovuje?

V podstatě, kdybych to hodně zjednodušila, tak ten nový kompenzační program tak, jak se jeví nyní, tak by mohl více pomoci živnostníkům bez zaměstnanců. Domníváme se, že by program mohl pokrývat i ty, kteří v jarní vlně propadli sítem a nedosáhli na žádné kompenzace. Doufáme, že i tito lidé budou uspokojeni tímto novým programem.

Na druhou stranu je pravdou, že nový program trošku ořezává ostatní podpory. Takže zase třeba středně velké firmy nebo velké společnosti to může poškodit. Je tam jedna negativní věc a to je prokazování padesátiprocentního propadu tržeb. To je dle našeho názoru velmi nešťastné.

Bylo by dobré, aby se stanovilo alespoň 30 nebo 40 procent poklesu, protože takto vlastně budou diskriminováni ti, kteří se snažili situaci nějak řešit: digitalizovat, ušetřit náklady, mít výdejové okénko u gastronomických provozů a podobně. Takže ještě se o tom bude určitě jednat.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com