Poslanci se opět sejdou k prodloužení nouzového stavu

Poslanci se dnes opět sejdou k debatě o prodloužení nouzového stavu. Menšinový kabinet ANO a ČSSD požádal Sněmovnu, aby souhlasila s jeho trváním do konce března. Žádost vláda zdůvodňuje zrychlováním šíření nákazy koronavirem a hrozícím přetížením nemocnic.

Jak se dolní komora k žádosti vlády postaví, není jasné. Například opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 uvedly, že kabinet by měl pro další boj s epidemií využít pravomoci vyplývající ze schvalovaného pandemického zákona, nebo vyhlásit nový nouzový stav jen pro opatření, které jinak vyhlásit nelze.

O takzvaném pandemickém zákonu by měli dnes poslanci znovu hlasovat potom, co jej Sněmovně vrátili s úpravami senátoři. Předpis umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat širší restrikce než nynější zákon o ochraně veřejného zdraví. Senát chce opatření svázat s pandemickou pohotovostí, kterou bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit.
Do návrhu programu schůze by mohl být zařazen také další zákon, který navrhla horní komora změnit. Týká se bonusu k nemocenské pro lidi v nařízené karanténě, aby se jí kvůli snížení příjmů nevyhýbali. Senát prosazuje prodloužení doby vyplácení příspěvku až 370 korun denně z deseti dnů na dva týdny.
Autor: ČTK

  Bálek bude jako první Čech od ledna předsedat Radě OSN pro lidská práva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com