Sněmovna by mohla schvalovat vyšší nemocenskou v karanténě

Sněmovna by dnes mohla zrychleně schvalovat vyšší nemocenskou pro lidi v karanténě. Poslanci by se měli zabývat podle návrhu programu také předlohami ve druhém čtení. Jde například o návrh zákona proti invazivním druhům rostlin a živočichů a o zvýšení příspěvků na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. Řádná březnová schůze začíná odpoledne.

Lidé v karanténě by měli dostávat podle vládního návrhu 100 procent redukovaného výdělku místo 60 procent. Opatření má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými covidem-19 nastoupili do karantény a hlásili své kontakty. Vláda původně navrhovala dávat k nemocenské až 370 korun denně. Kvůli takzvaným přílepkům Sněmovna návrh nakonec zamítla.

Zákon proti invazivním druhům by mohl dát po sněmovních úpravách členové stráže přírody pravomoc zastavovat ve zvláště chráněných územích nebo významných ptačích oblastech vozidla při podezření, že porušila zákaz vjezdu. Úřady by navíc mohly v těchto územích kromě národních parků zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky.

Příspěvek na dítě pro klokánky a podobné azylové domy by mohl vzrůst z 22.800 na 30.000 korun měsíčně. Zvýšil by se také měl příspěvek pěstounům za péči o lehce postižené dítě.

Autor: ČTK

  Vláda schválila plošné testování žáků 22. a 29. listopaduv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com