Eurokomisař: Rusko a Čína dodají vakcíny, až nebudou tak potřebné

rtvslo.si

V reakci na pomalý rozjezd očkování proti covidu-19 v Evropské unii a na kritiku od některých členských států zahájila tento týden Evropská komise ofenzivu. Komisař Thierry Breton vyrazil na turné po evropských zemích, které se snaží přesvědčit, že nemusejí shánět ruské nebo čínské vakcíny, neboť dříve budou mít k dispozici dostatek očkovacích látek již nasmlouvaných Bruselem. K objednávce z východu přitom už sáhlo například Maďarsko či Slovensko, zatímco další země se k tomu chystají. Český prezident Miloš Zeman požádal o vakcíny Moskvu i Peking.

Velká část unijních zemí se od zahájení vakcinace na přelomu roku potýká s nedostatkem očkovacích látek. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová v únoru přiznala, že komise špatně odhadla nedostatečné výrobní kapacity některých firem – zejména britsko-švédské společnosti AstraZeneca – které nyní nedokážou naplnit své závazky. Zároveň pověřila Bretona vedením skupiny, která se v koordinaci s firmami a státy stará o urychlení dodávek.

„Nyní potřebujeme dostatek dávek. Ne nové vakcíny,“ reagoval Breton ve čtvrtečním rozhovoru s bruselským webem Politico na skutečnost, že se evropské státy obracejí se žádostmi o vakcíny k východním velmocem. Samotný nákup dosud neschválených vakcín podle něj není problém; problém vidí v tom, že například Rusko je nebude schopno dodat dříve, než bude v Evropě k dispozici dostatek společně nakoupených vakcín.

Zatímco země objednávající mimo rámec společných nákupů tvrdí, že EU nedokáže zajistit očkovací látky rychle, Breton poukazuje na to, že Maďarsko v první várce obdrželo z Moskvy jen 40.000 dávek Sputniku V. „My potřebujeme miliony… A ty dostaneme z Evropy,“ konstatoval komisař, který má dnes na programu vedle Rakouska právě jednání s politiky v Maďarsku.

Komise předpokládá, že do poloviny roku unijní země, které mají celkem na 450 milionů obyvatel, dostanou kolem půl miliardy dávek nasmlouvaných v rámci společných nákupů. Podle Bruselu se pak může stát, že budou mít problém využít samostatně objednané vakcíny, které mohou Rusko či Čína začít ve velkém doručovat patrně až od léta. Breton podotkl, že již nyní mají některé státy problém včas využít všechny dávky od firmy AstraZeneca, která jich přitom zatím dodává zhruba polovinu předpokládaného množství.

  Polský premiér Tusk přijel do Kyjeva, sejde se se Šmyhalem a Zelenským

Eurokomisař během své cesty navštěvuje podniky vyrábějící vakcíny a podle svého vyjádření je denně v kontaktu se šéfy firem Pfizer, Moderna a AstraZeneca, tedy všech, které zatím unijním zemím preparáty dodávají.

Breton byl ve čtvrtek na návštěvě Itálie, která tentýž den oznámila, že zablokovala vývoz čtvrt milionu dávek vakcíny firmy AstraZeneca do Austrálie. Komise proti tomuto kroku, který považuje za krajní možnost jak reagovat na neplnění slibů některých dodavatelů, nic nenamítala. Breton se však spíše snaží zjistit, kde by Brusel mohl pomoci domluvit spolupráci mezi výrobci a dalšími firmami či usnadnit dodávky látek pro výrobu vakcín, aby k omezením vývozu nemusely země sahat častěji.

„Jako bývalý šéf podniku vidím, že máme před sebou pořád velké výzvy a že je těžké naplánovat stoprocentní kapacitu továrny. Ale mám plnou důvěru v pokrok, který vidím přímo v terénu,“ komentoval svou cestu eurokomisař pro jednotný trh, který před svým předloňským nástupem do unijní exekutivy vedl velkou technologickou firmu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com