Demonstrace v Praze organizátoři kvůli zásahu policie ukončili

ct24.ceskatelevize.cz

Organizátoři z iniciativy Hlídací PES dnes krátce po zahájení ve 14:00 rozpustili protestní akci na pražském Staroměstském náměstí a vyzvali přítomné k setkání na Petříně. Policisté totiž náměstí uzavřeli a na demonstraci proti vládním opatřením proti koronaviru pustili jen 100 lidí. Další desítky lidí se vstupu dožadovaly, bránili jim v tom policisté.

Podobná situace byla krátce předtím na Václavském náměstí, kam na 13:00 svolala demonstraci iniciativa My společně. Policie rovněž náměstí uzavřela a do prostoru ohraničeného červeno-bílými zátarasy pustila jen stovku účastníků, což je nyní povolený počet lidí při shromážděních při epidemii koronaviru, a občany, kteří v dané oblasti bydlí. Organizátor zhruba po deseti minutách akci kvůli policejnímu zásahu ukončil. Část účastníků protestu se přesunula k Národnímu divadlu, kde setrvala. Ostatní se rozešli.

Policie v týdnu avizovala, že bude na ohlášených demonstracích kontrolovat dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Zaměřit se chtěla mimo jiné na to, zda je účastníků protestů povolený počet, jsou jen z okresu, kde se akce koná, a mají předepsanou ochranu nosu a úst.

Dnes tak policie nepustila za hranice okresů několik autobusů, které na demonstraci proti vládním opatřením mířily do Prahy. Několik autobusů jelo z Karviné, jeden z Brna. Pokutu na místě nikdo nedostal.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralup, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil.

Autor: ČTK

  Česko bude podle Hamáčka i o Vánocích ve třetím stupni PES

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com