Babiš dnes odletí do Izraele, bude jednat o očkování proti covidu

novinky.cz

Český premiér Andrej Babiš dnes odpoledne odletí na dvoudenní pracovní cestu do Izraele, kde bude mimo jiné jednat o očkování proti covidu-19. Se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem probere také možnou českou účast ve fondu na financování výzkumu a vývoje vakcín, na jehož založení se minulý týden v Izraeli domluvili s Netanjahuem rakouský kancléř Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová.

K Babišovi a Netanjahuovi se ve čtvrtek připojí též maďarský premiér Viktor Orbán. S ním fyzicky český premiér jednal před měsícem v Budapešti, v polovině února se také v Polsku sešli premiéři zemí Visegrádské skupiny (V4), kromě Česka tedy také šéfové vlád Slovenska, Polska a Maďarska.

Babiš se ve čtvrtek též zúčastní oběda s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim. Společně poté otevřou úřadovnu českého velvyslanectví v Tel Avivu v Jeruzalémě. Byla zřízena k 1. březnu, v plném provozu by podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničí pro ČTK měla fungovat zhruba od přelomu dubna a května. Předseda české vlády též navštíví očkovací centrum.

S Babišem do Izraele poletí čeští vědci, kteří se setkají s izraelskými osobnostmi, jež vyvinuly experimentální lék fungující formou inhalace. Stejně jako v případě předchozích cest do Maďarska a Srbska s premiérem nepoletí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Autor: ČTK

  Ruští okupanti střílejí na civilisty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com