Ohlášená rezignace ministra krizi ve slovenské koalici neurovnala

zpravy.aktualne.cz

Ohlášená demise slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího neurovnala krizi ve čtyřčlenné vládní koalici. Předseda menší vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík dnes nařkl premiéra a šéfa nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče z porušení dohody, která měla přispět k obnově řádného fungování koalice.

Matovič ve čtvrtek, kdy Krajčí ohlásil svou rezignaci, ministra obhajoval a označil ho za oběť kritiků z řad koalice. Toto jeho vyjádření ovšem roztržku mezi vládními stranami obnovilo. Krajčí byl do vlády nominován Matovičovým hnutím, které loni v únoru přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby a v novém kabinetu obsadilo polovinu křesel.

„Matovič prakticky zrušil dohodu, kterou jsme týden tvořili. Jsme na bodu nula,“ řekl Sulík novinářům. Dodal, že o situaci v koalici bude SaS jednat a výsledek oznámí v pondělí. Liberální SaS už dříve kritizovala způsob, jakým Matovič řídí kabinet a vládne zemi.

Rezignaci Krajčího požadovala nejen SaS, ale také nejmenší vládní strana Za lidi, a to v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemie covidu-19, při níž bylo Slovensko dříve v přírůstku úmrtí po nákaze koronavirem v přepočtu na obyvatele na prvním místě na světě. Součástí urovnání koaliční krize mělo kromě rezignace ministra zdravotnictví být také memorandum o dobrém vládnutí, vzájemné komunikaci a dodržování dohod.

Matovič ještě ve čtvrtek tvrdil, že výměna ministra zdravotnictví potrvá několik týdnů. Sám ministr ale dnes ráno ohlásil, že demisi podá už v průběhu dneška. Tvrdil, že nechce, aby termín jeho odchodu z vlády byl záminkou k pádu kabinetu.

Matovič a Sulík se už dříve v souvislosti s epidemií covidu-19 dostali do křížku a vyměňovali si vzkazy také prostřednictvím médií. Zatímco Matovič nazval Sulíka idiotem, Sulík označil premiéra extrémně mstivým a příliš citlivým na kritiku. Matovič se dostal do sporu také s vědci či s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, kteří upozorňovali na pochybení vlády v souvislosti s pandemií. Na znamení nesouhlasu s Matovičovými kroky dříve koalici opustili dva poslanci, kabinet se ale nadále může ve sněmovně opřít o ústavní většinu.

  Při útoku v Kosovu zahynul kosovský policista, ozbrojenci jsou obklíčeni

Krize ve slovenské koalici navenek propukla poté, co Matovič a Krajčí bez souhlasu všech vládních stran zajistili nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 a oba politici se na začátku března zúčastnili dovozu první zásilky. SaS i Za lidi prosazovaly, aby země vyčkala na registraci Sputniku V u unijní lékové agentury EMA.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com