V pátek bylo nejméně nakažených za všední den od začátku února

nem-km.cz

V pátek testy odhalily dalších 7654 případů nemoci covid-19, o zhruba dva tisíce méně než před týdnem. Ve všední den to je nejnižší hodnota od začátku února. V nemocnicích bylo před víkendem 7858 pacientů s koronavirem, z toho 1845 ve vážném stavu. Méně hospitalizovaných evidovalo ministerstvo zdravotnictví naposledy koncem února. Je ale možné, že se údaje ještě změní, podle sdělení vývojového týmu na webu ministerstva nebyla ranní aktualizace kompletní a pracuje se na nápravě. Březen má zatím 4959 obětí covidu, překoná dosud nejhorší listopad. Skóre PES je nejníž od začátku října, kleslo i reprodukční číslo.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo potvrzeno víc než jeden a půl milionu případů covidu-19. Podle revidovaných údajů zemřelo 25.778 lidí s prokázanou nákazou, z toho tento měsíc 4977. Březen tak už překonal v počtu obětí dosud nejtragičtější loňský listopad.

Březen má zatím 4959 obětí covidu,překoná dosud nejhorší listopad

Od začátku epidemie koronaviru zemřelo v Česku 25.760 lidí s prokázanou nákazou koronavirem, tento měsíc eviduje ministerstvo zdravotnictví zatím 4959 úmrtí. Letošní březen tak brzy překoná dosud nejtragičtější loňský listopad, kdy si epidemie vyžádala 4974 lidských životů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

První případy nákazy novým typem koronaviru se v ČR potvrdily 1. března 2020. Tři týdny poté byl ohlášen první mrtvý, u kterého testy potvrdily přítomnost koronaviru.

Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst na podzim loňského roku, do té doby přitom patřila Česká republika v mezinárodním srovnání podle počtu zemřelých k nejméně zasaženým zemím. V současnosti roste počet obětí o tisícovku za necelý týden.

Letošní březen se stal nejhorším měsícem celé epidemie koronaviru, v průměru umírá skoro 200 lidí denně. Podle absolutního počtu mrtvých zatím zůstává nejhorší loňský listopad se 4974 zemřelými s prokázaným covidem, denní průměr byl ale tehdy výrazně nižší, 166 mrtvých.

  Na Václavském náměstí demonstrují stovky lidí proti omezením

Zpomalit vysokou úmrtnost a omezit vážné průběhy nemoci má očkování proti covidu, které v Česku začalo přesně před čtvrt rokem. K pátečnímu večeru mělo aspoň jednu dávku vakcíny 1,111.820 lidí, obě potřené dávky má v zemi s 10,7 milionu obyvatel 435.497 z nich. V pátek zdravotníci podali 39.445 dávek, o skoro 7500 méně než ve stejný den předchozího týdne. I v dalších dnech tohoto týdne se denní počty pohybovaly kolem 40.000 a v mezitýdenním srovnání se propadaly. Ministerstvo přitom předpokládalo, že se tento týden podá až 60.000 dávek denně.

Skóre PES je nejníž od začátku října, kleslo i reprodukční číslo

Rizikové skóre protiepidemického systému PES kleslo k dnešnímu dni na 56 bodů ze sta možných. Je to nejnižší hodnota od začátku loňského října, před vypuknutím podzimní vlny epidemie koronaviru. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. O dvě setiny se snížilo i reprodukční číslo ukazující šíření epidemie, které je nyní 0,79. Níž bylo naposledy 18. ledna. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Systém PES, kterým se dříve vláda řídila při vyhlašování opatření proti šíření koronaviru, se před Velikonocemi dočká změn.

Vedle reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, se mírně zlepšily další tři ukazatele určující hodnotu indexu. Tedy počet nových případů na 100.000 obyvatel, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl pozitivních hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Upravený protiepidemický systém PES má představit hlavní hygienička Pavla Svrčinová před Velikonocemi, tedy příští týden. Bude mít opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už nebude používat číselné skóre. Kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100.000 obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19. Procento by se ale nepočítalo z testů, které se dělají preventivně ve firmách či u veřejnosti, ale pouze z těch, které jsou nařízeny z diagnostického nebo epidemiologického důvodu.

  Věci veřejné nebo Přísaha. ‚Voliči hledají protestní alternativu již od komunismu,‘ říká politolog

I když epidemie v poslední době v Česku slábne, nemocnice dál zatěžuje péče o covidové pacienty, vysoké jsou také počty úmrtí. Vláda proto bude o případném uvolnění některých restrikcí jednat až po Velikonocích. Nouzový stav potrvá po pátečním rozhodnutí Sněmovny a kabinetu do 11. dubna.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com