Kurz koruny je nejvyšší od poloviny února, a to 25,83 CZK / EUR

burzovnisvet.cz

Ve středu dosáhl kurz české měny vůči euru nejvyšší ceny od poloviny února. Kurz vzrostl o 20 pencí na 25,83 CZK / EUR. Kurz amerického dolaru vůči americkému dolaru vzrostl o 29 centů na 21,70 CZK / USD a nejsilnější den skončil začátkem března. Vychází to z údajů na webových stránkách Patria Online. Podle analytiků pomohl optimismus na globálních finančních trzích Kuvajtu a dalším středoevropským měnám. Burza cenných papírů Praha oslabila, ztratila nebo stagnovala většinu významných emisí.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance, uvedl: „Globální optimismus plus zprávy z České republiky a Maďarska o tom, že blokáda brzy skončí, dodaly středoevropským měnám impuls.“ Ekonom Komorské banky František Táborský dodal, že dlouhodobý trh dlouhodobě vysoké úrokové sazby a obecný globální optimismus podporovaly sílu měny, ale hlavním důvodem tohoto týdne bylo oslabení amerického dolaru.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáša Vlka může být česká měna podporována i domácími údaji, protože v únoru poklesl maloobchodní prodej méně, než se očekávalo. Český statistický úřad dnes oznámil, že tento počet klesl o 3%.

Pikora věří, že směnný kurz koruny bude i nadále posilován. Pro něj i pro ekonomiku je dobrou zprávou oznámení o ukončení opatření k uzavření proti šíření koronaviru. Řekl: „Kurz může být až 25,60 CZK / EUR.“

Zdroj: ČTK

  DPP nakoupí od Škody Transportation až 200 tramvají za 16,6 miliardy Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com