Munice z Vrbětic měla vybuchnout v jiné zemi, potvrdil Hamáček. Babiš slíbil odtajnění vyšetřování

irozhlas.cz

Dokument tajné služby o vyšetřování výbuchů munice ve Vrběticích, na jehož základě Česko vyhostilo osmnáct pracovníků z ruského velvyslanectví, by měla vláda po svém pondělním jednání odtajnit. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) webu Lidovky.cz. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl v Otázkách Václava Moravce, že jsou v něm dostatečné důkazy o angažmá ruské tajné služby GRU ve Vrběticích. Z vyšetřování podle něj vyplynulo, že první vrbětický výbuch v říjnu 2014 byl nedopatřením, munice měla explodovat mimo Česko.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer hovořil o tom, že existují jasné důkazy o zapojení GRU do přípravy explozí ve Vrběticích. Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce ujistil, že jsou důkazy dostatečně jasné k tomu, aby odůvodnily vypovězení osmnácti lidí z ruské ambasády.

 

„Můžeme říci, že informace, které máme od zpravodajských služeb, nás opravňují k vystoupení, které jsme včera s panem premiérem učinili. Současně ty informace přesvědčily i prezidenta republiky, aby tento náš krok podpořil,“ řekl Hamáček, který je ministrem vnitra a momentálně i pověřeným ministrem zahraničí. Konkrétně o činnosti důstojníků GRU ve Vrběticích ale hovořit nechtěl. „Mohu potvrdit, že se o areál zajímali,“ řekl pouze.

Na základě čeho se politici rozhodovali, není zatím jasné, klíčový dokument je tajný. Podle předsedy vlády by se to ale mělo změnit. „Dokument jsem dostal v pátek v 16.54, pan Hamáček také v přibližně stejný čas. Bude ho v pondělí projednávat vláda, protože ostatní ministři ho neviděli, a budu chtít, aby ten dokument byl odtajněn,“ řekl Babiš Lidovkám.

Hamáček potvrdil, že první ze dvou výbuchů ve Vrběticích nastal předčasně a nedopatřením. „Dá se říci, že se odehrálo něco, co nebylo plánováno, aby se takto odehrálo. Je pravděpodobné, že druhý výbuch nastal v situaci, která byla plánována,“ shrnul Hamáček. Připustil, že počátkem prosince, kdy explodovala munice ve druhém skladu, zřejmě již neměla být v Česku.

  Šimečka: Společné zájmy Česka a Slovenska Ficova vláda nenaruší

Tendr na Dukovany bez Rosatomu? Nejspíše ano

Ministerstvo průmyslu a obchodu v březnu ohlásilo, že začne bezpečnostní posouzení uchazečů o dostavbu dukovanské elektrárny, do kterého měl být zařazen i ruský Rosatom. Ve světle zjištění ruského angažmá ve Vrběticích se to ale zřejmě změní. „Nedovedu si představit, že by se v tuto chvíli Rosatom do bezpečnostního posouzení dostal,“ řekl Karel Havlíček v pořadu Partie televize Prima.

Předpokládá, že vláda se v pondělí bude případem i českou reakcí vůči Moskvě zabývat a členové kabinetu dostanou další informace.

Jan Hamáček uvedl, že ministerstvo vnitra ještě připravuje bezpečnostní dotazníky pro uchazeče. „Musí dokončit, co má za úkol. (…) Nicméně mohu říci, že vlastně nevím, co bych měl do dotazníku pro Ruskou federaci napsat,“ poznamenal. Domnívá se, že by vláda měla vyloučit i účast ruských firem v případných konsorciích.

 

Hamáčkovo trestní oznámení

Jan Hamáček poté, co byl po odvolání svého vnitrostranického rivala Tomáše Petříčka (ČSSD) z vlády pověřen dočasným vedením ministerstva zahraničí, oznámil, že pojede do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik V. Před víkendem cestu odvolal, v sobotu večer potom stál po boku premiéra Andreje Babiše (ANO), když ten s odvoláním na české bezpečnostní složky oznamoval, že „existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014“.

Tomáš Petříček řekl Deníku N, že ho Babišovo oznámení nepřekvapilo, protože se o zjištění vyšetřovatelů dozvěděl ještě před svým odvoláním. Server Aktuálně.cz s odvoláním na dva zdroje uvedl, že na jednání, kde se o tom dozvěděl Petříček, byl i Hamáček, který tedy o ruském zapojení do explozí na Moravě věděl již v době, kdy začal mluvit o cestě do Ruska.

  Politologové: Zásadový postoj KSČM k rozpočtu souvisí s volbami

 

Ten o koordinaci své práce s tajnými službami nechtěl mluvit s tím, že je to tajné. V Otázkách Václava Moravce připustil, že ve středu konzultoval s českým velvyslancem v Rusku Vítězslavem Pivoňkou chystané vyhoštění ruských diplomatů. Odmítl, že by měl v plánu vyzradit v Moskvě, na čem české tajné služby pracují. „To je naprosto absurdní,“ řekl.

V souvislosti s Petříčkovým prohlášením, že o zjištění vyšetřovatelů předem věděl, chce ale Hamáček podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti. „Nemám jinou možnost, než v souvislosti s výrokem pana exministra konat podle zákona,“ uvedl.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3299391-hamacek-chysta-trestni-oznameni-kvuli-informacim-o-ruskem-angazma-ve-vrbeticich

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com