Česko chce darovat Indii 500 kyslíkových lahví. ‚Situace v zemi je vážná,’ uvedl Babiš

irozhlas.cz

Česko chce darovat Indii, která se potýká s velkým nárůstem počtu infikovaných koronavirem, 500 kyslíkových lahví. Na twitteru to ve středu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), podle nějž to ve čtvrtek schválí vláda. Do Indie by měly být dopraveny začátkem příštího týdne společně s rakouským darem.

Babiš o vážné situaci v Indii hovořil minulý týden s českým velvyslancem v Indii Milanem Hovorkou a také indickým velvyslancem v Praze Hemátem Kotalvarem.

Indie za poslední den zaznamenala 3293 úmrtí po nemoci covid-19 a více než 360 tisíc nově nakažených koronavirem. V obou případech jde o dosud nejvyšší denní údaje. Celková bilance zemřelých tím podle agentury Reuters přesáhla 200 tisíc. Indie hlásí více než 300 tisíc nových případů infekce denně celý týden.

Druhá nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel hranici 200 tisíc úmrtí po covidu-19 překonala jako čtvrtá na světě po Spojených státech, Brazílii a Mexiku.

Mnoho odborníků se přitom domnívá, že skutečné počty infikovaných jsou výrazně vyšší.

Zdravotní odborníci poukazují na to, že rychlý nástup infekce souvisí i s tím, že se konala shromáždění při hinduistických svátcích a v některých státech také předvolební shromáždění. Svůj podíl viny nese podle expertů i vláda, která předčasně vyhlásila úspěch v boji proti koronaviru, což vedlo k laxnosti a nedodržování ochranných opatření.

Do pomoci Indii se zapojila už řada států, mezi jinými USA, Británie, Francie, Německo, Austrálie nebo Irsko. Mnohé posílají kyslík, ventilátory, zdravotní potřeby a Spojené státy dají k dispozici také vakcíny.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Každého, kdo se vrátí z Itálie, čeká dvoutýdenní karanténa. V Česku je už 18 lidí s koronavirem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com