Policie navrhla obžalovat muže, který vyhrožoval Babišově rodině smrtí. Hrozí mu až osm let vězení

irozhlas.cz

Pražská policie ukončila vyšetřování případu muže, který vyhrožoval premiéru Andreji Babišovi (ANO) a jeho rodině zastřelením. Důvodem byl nesouhlas s řešením koronavirové krize. Kriminalisté navrhli muže stíhaného za vydírání obžalovat. Konečné slovo bude mít dozorující státní zástupce, který se rozhodne do konce týdne. Obviněný muž vinu přiznal a Babišovi napsal omluvný dopis. Za vydírání mu hrozí dva až osm let za mřížemi.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán ukončil vyšetřování v této věci. A předložil návrh na podání obžaloby,“ řekl pro iROZHLAS.cz šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Zda dozorující státní zástupce po prostudování vyšetřovacího spisu návrhu kriminalistů vyhoví, bude podle něj jasné do konce týdne.

Dvaatřicetiletý muž, který vyhrožoval Babišovi a jeho rodině zastřelením, je stíhán za vydírání. Pokud se jeho vina potvrdí, bude mu hrozit dva až osm let za mřížemi. Už v minulosti přitom dostal podmínku za výhrůžky romskému sdružení.

Obviněný byl do Česka vydán v únoru ze Španělska na základě evropského zatykače. Soud tehdy muže poslal do vazby. Byla totiž obava, že by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání. Trvalé bydliště má totiž hlášené na úřadě města ve středních Čechách, zjistil už dříve Radiožurnál.

„Jak sám o sobě řekl, žije tuláckým způsobem života,“ přiblížil soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček, proč obviněného muže poslal v sobotu 27. února do vazby. Dalším důvodem bylo to, že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

Omluvný dopis

Babiš byl kvůli případu vypovídat na policii, jeho manželka Monika však ne. V dubnovém rozhovoru pro Blesk.cz premiér také uvedl, že mu muž napsal omluvný dopis. „Někdo dělá chyby, tak je potřeba odpouštět. Snažím se naučit být lidský,“ reagoval na otázku, zda muži odpustil.

  Lidé podávají trestní oznámení na politiky kvůli covidu

K výhrůžkám Babišově rodině se obviněný muž přiznal. Jako první na případ upozornil server Aktuálně.cz. Ten napsal, že vydírání souviselo s tím, jak se kabinet v čele s Babišem vypořádává s koronavirovu krizí. To Radiožurnálu potvrdil také soudce Svrček. Podle španělského serveru NIUS po premiérovi údajně chtěl, aby do pěti dnů abdikoval.

Sám Babiš o případu promluvil na konci února v diskusním pořadu CNN Prima News. Uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie ho o věci podle něj informovala letos 8. ledna a následně střežila jeho dům.

Pár týdnů předtím se na sociálních sítích objevily fotografie jeho manželky z Dubaje. Bylo to v době, kdy se kvůli šíření koronaviru nedoporučovaly cesty do zahraničí. „Ano, protože se bála,“ řekl premiér k jejímu odjezdu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com