Arenberger: Služby nemusí evidovat osobní údaje, které jinak nemají

https://brnodaily.com/

Kadeřníci a další služby mají pro hygieniky evidovat jen jméno a telefon zákazníka. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude stačit jejich běžný diář, kam si zákazníky zapisují. Nemusí evidovat výsledek testu, při poskytnutí služby se má za to, že byl předložen negativní test. Odmítl tak kritiku Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle něj posuzoval neúplný návrh. Úřad kritizoval, že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního základu.

„Představte si kadeřnici, která má normální diář, v něm má napsanou paní Novákovou. Možná když tam připíše ještě křestní jméno, tak se nic nestane. Určitě paní Nováková zavolala, takže tam bude mít telefonní číslo. Pokud by tam bylo víc kadeřníků, tak si tam napíše, kdo ji česal,“ popsal ministr. Podle něj tam nejsou žádná osobní data, ale informace, které si provozovna stejně zaznamenává.

„Víme, že když tam stříhání proběhlo, tak se buď udělal test, nebo byl předložený certifikát. To nám stačí,“ dodal. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že tato data nebudou hygienici hledat při běžných kontrolách, ale jenom při případném trasování kontaktů nakaženého. Zodpovědnost za to, že někdo předložil test, má podle ní provozovatel.

Arenberger řekl, že má stanovisko právního oddělení ministerstva. „Úřad se vyjadřoval k původnímu neúplnému návrhu, ne k mimořádnému opatření, které se objevilo teprve včera večer,“ sdělil. Nebudou podle něj rozhodně evidována rodná čísla, jak se úřad obával.

Mimořádné opatření se týká služeb péče o tělo, jako jsou holičství, kadeřnictví, pedikúra, manikúra, nebo masérských a podobných regeneračních a rekondičních služeb. ÚOOÚ poukázal na to, že pandemický zákon nezmocňuje ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby mohlo provozovatelům uložit povinnost vést evidenci zákazníků.

  Kyberbezpečnost budou muset povinně zajistit tisíce českých firem

Při návštěvě těchto služeb musí zákazníci předložit doklad o negativním PCR nebo antigenním testu na covid. Vláda původně rozhodla, že test musí být z certifikovaného odběrového místa, ministr zdravotnictví však následně uvedl, že se klienti budou moci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy.

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com