Blinken: U hranic s Ukrajinou zůstává významný počet ruských vojáků

apnews.com

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v Kyjevě prohlásil, že u hranic s Ukrajinou zůstává významný počet ruských vojáků a vojenského vybavení navzdory tomu, že Moskva minulý měsíc ohlásila stažení vojsk. Rusko vyzval, aby upustilo od agresivního chování. Šéf americké diplomacie to uvedl při jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Po setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou Blinken znovu potvrdil, že USA podporují ukrajinskou suverenitu, územní celistvost a nezávislost. Informují o tom agentury Reuters a AFP.

„Rusko stáhlo některé síly, ale jejich významná část u ukrajinských hranic zůstává,“ uvedl Blinken podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci se Zelenským. „Rusko má kapacitu v krátké době podniknout agresivní kroky, pokud se k tomu rozhodne,“ dodal a Moskvu podle AFP vyzval, aby ukončila „agresivní akce“. Blinken rovněž prohlásil, že Spojené státy stále aktivně hledají způsob, jak zvýšit svou podporu Ukrajině v otázce bezpečnosti.

Podle ukrajinského prezidenta hrozba ze strany Ruska proti Ukrajině nadále trvá. „Považujeme (snížení počtu ruských vojáků) za příliš pomalé, hrozba proto přetrvává,“ sdělil Zelenskyj.

Situace na východě země, kde už sedmým rokem pokračuje konflikt Kyjeva s proruskými separatisty, se v poslední době vyostřila. Kyjev a separatisté se navzájem obviňují z čím dál častějšího porušování klidu zbraní a potyček. Podle Kyjeva od začátku roku separatisté zabili 34 ukrajinských vojáků. Rusko zároveň nedávno posílilo stavy vojsk u hranic s Ukrajinou, což vyvolalo obavy Kyjeva i Západu z eskalace konfliktu. Kreml tvrdil, že jde o vojenská cvičení. Ruský ministr obrany minulý měsíc oznámil, že nařídil návrat vojáků do posádek.

Blinken do Kyjeva zavítal jako první vysoce postavený představitel Spojených států od ledna, kdy se ujal úřadu demokratický prezident Biden. „Jsem zde z velmi prostého důvodu, a sice, abych jménem prezidenta (Joea) Bidena znovu potvrdil náš závazek ve prospěch ukrajinské suverenity, územní celistvosti a nezávislosti,“ prohlásil šéf americké diplomacie po setkání se svým ukrajinským kolegou Kulebou.

  Nejvíce problémů s právním státem vidí Brusel stále v Polsku a Maďarsku

Minitr podle AFP dále řekl, že Spojené státy jsou připraveny pomoci Ukrajině s „posílením demokracie, budováním institucí a uspíšením protikorupčních reforem“. Po řešení korupce na Ukrajině Západ volá už delší dobu. Americké ministerstvo zahraničí minulý týden vyjádřilo znepokojení nad krokem ukrajinské vlády, která se rozhodla odvolat šéfa energetické společnosti Naftogaz Andrije Koboleva, jenž byl podle agentury AP nakloněn reformám.

Tím, že Blinken zamířil na Ukrajinu poměrně brzy po nástupu nové americké administrativy a ještě před cestou do Ruska, vyslala americká diplomacie signál, že Ukrajina je pro vládu prezidenta Bidena v zahraniční politice jednou z priorit, uvedla před setkáním státníků v Kyjevě agentura AP. Zároveň však podle ní nebylo jasné, co konkrétního návštěva přinese.

V Kyjevě podle AP panovala velká očekávání – například v podobě silné podpory pro vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance nebo dodávek vojenského vybavení. „Ukrajina potřebuje silný signál týkající se evropských a euroatlantických vyhlídek,“ uvedl Zelenskyj v pondělí na twitteru s odkazem na snahu Kyjeva rozšířit řady členských zemí NATO a Evropské unie. „Odkládání této otázky na ‚později‘, ‚jednoho dne‘, ‚v příštích deseti letech‘ musí skončit,“ doplnil.

Konflikt na východě Ukrajiny eskaloval poté, co v Rusko v roce 2014 anektovalo Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu. Západ odpověděl sankcemi. Velké boje na východě Ukrajiny, které si dosud vyžádaly více než 14.000 životů, utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo zcela udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com