Izraelské letouny a pozemní vojsko zesílily útoky na Pásmo Gazy. Nedošlo ale k invazi

irozhlas.cz

Izraelské letouny a pozemní vojsko v noci na pátek zesílily útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda. Podle zdrojů agentury Reuters se však nejedná o zahájení pozemní invaze do palestinské enklávy.

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již pátý den a nejeví známky slábnutí. Izraelská armáda to uvedla poté, co krátce po půlnoci místního času vydala stručné prohlášení, že „letecké a pozemní síly izraelské armády útočí na Pásmo Gazy“. Podle Reuters poté následovala další salva raket vystřelených z Pásma Gazy na Izrael.

Ačkoli sdělení neobsahovalo žádné další podrobnosti, podle zdrojů Reuters obeznámených s děním v izraelské armádě nejde o zahájení pozemní operace. Útokem pozemních sil se podle nich myslí střelba z děl z izraelského území na Pásmo Gazy ovládané hnutím Hamás.

Izrael ve čtvrtek oznámil, že u hranic s Pásmem Gazy shromáždil pozemní jednotky a povolal dalších 9000 vojáků v záloze, což některá izraelská média hodnotila jako předzvěst možné pozemní operace.

Obyvatelé severní části Pásma Gazy, kteří bydlí poblíž hranice s Izraelem, uvedli, že v enklávě nevidí žádné izraelské vojáky, hlásili ale silnou dělostřeleckou palbu a desítky izraelských leteckých útoků.

Nejsilnější izraelský útok

Podle izraelské televize, na kterou se odkazovala agentura DPA, se jedná o nejsilnější a nejrozsáhlejší izraelský útok na Pásmo Gazy od pondělního vypuknutí násilí. Armáda vyzvala Izraelce v oblastech do čtyř kilometrů od hranic s Pásmem Gazy, aby se uchýlili do krytů.

Radikální palestinské hnutí Hamás i během čtvrtečního večera pokračovalo v raketové palbě na izraelské území. Na jihu Izraele byl smrtelně zraněn sedmaosmdesátiletý muž, který se snažil dostat do krytu. V Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo od začátku střetů 109 lidí, Izrael hlásí obětí osm.

  Fico chce ukrajinskému premiérovi říct, že Ukrajina nepatří do NATO

Boje vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo během ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou schází k večerní modlitbě.

Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

Na tento měsíc také byly plánovány dlouho očekávané palestinské parlamentní volby, které ale palestinský prezident Mahmúd Abbás odložil i proto, že nebylo jisté, zda Izrael umožní hlasovat ve východním Jeruzalémě.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com