Schůze poslanců k hlasování o nedůvěře vládě proběhne ve čtvrtek. Opozice získala potřebné podpisy

Schůze Poslanecké sněmovny k hlasování o nedůvěře menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD se uskuteční ve čtvrtek od 9.00. Na tiskové konferenci to potvrdili zástupci koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti a Starostové. Kabinet zatím nemá zajištěnou podporu.

Opoziční strany na tiskové konferenci kritizovali stávající vládu především za její jednání během pandemie koronaviru. „Mohli udělat mnohem víc, aby zachránili některé sektory ekonomiky a pomohli jim situaci zvládnout. Nikdo si nechválí, jak se vláda k situaci postavila. Po generace budované firmy visí na vlásku, protože jim vláda zakázala podnikat a nedostatečně je odškodnila,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda Starostů Vít Rakušan pak poukázal na porušování zákonů během vydávání opatření. „Máme minimálně deset případů toho, kdy vláda porušila zákony České republiky. Vláda, která nejde lidem příkladem a dělá si ze zákona trhací kalendář, nemůže mít důvěru,“ řekl Rakušan.

Dalšími důvody pro vyvolání hlasování o nedůvěře považují opoziční strany i střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), jednání během vrbětické kauzy i ztrátu podpory KSČM.

Ivan Bartoš (Piráti) zdůraznil, že po případném vyslovení nedůvěry vládě bude nutné jednání mezi zástupci všech stran s Miloše Zemanem o dalším fungování dolní komory. Prezident republiky totiž už v dubnu avizoval, že by Babišův kabinet nechal dovládnout v demisi.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Valorizace penzí by se mohla od příštího roku změnit, Jurečka navrhne úpravu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com