Vražda Ázerbájdžánce v Ruské federaci, může se situace opakovat jako v USA s Georgem Floydem?

Po incidentu v Rusku byl zastřelen Ázerbájdžánec. Nabízí se tak paralela s vraždou George Floyda. Může čin vyvolat i obdobnou reakci?

Automobilová honička se zvrhla ve zbytečnou smrt

K incidentu došlo nedaleko ruského Novosibirsku v pátek 28. května večer. Dnes je již známa jeho příčina: Dopravní policie nejprve pronásledovala vozidlo značky Toyota po dálnici. Když se jim podařilo jej zastavit, řidič a spolujezdec začali před muži zákona utíkat.

Důvodem, proč policie začala auto pronásledovat, mělo být dle aktuálních zpráv to, že vozidlo mělo tónovaná skla, čímž porušilo platnou legislativu. Na výzvu k zastavení ovšem řidič nereagoval, proto se hlídka rozhodla jej začít pronásledovat.

Honička však vyústila v tragédii. Posádka zastavila u hotelového parkoviště, kde se pokusila o útěk před policií. Zadržet se jí však podařilo pouze jedinou osobu. známý zatčeného se pokusil následně zadrženého násilím odstrčit. Následně tak vůči mladému muži jeden ze zasahujících policistů použil zbraň a mladík konflikt nepřežil.

Smrt mladého Ázerbájdžánce se vyšetřuje

Obětí se stal teprve devatenáctiletý Vekil Abdullajev. Ten byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde posléze zemřel. Lékaři o život mladého muže bojovali až do 30. května.

Záznam konfliktu se posléze objevil i na internetu. Hovoří se o tom, že za výstřelem stála nešťastná náhoda. Původně byl čin klasifikován jako těžké ublížení z nedbalosti, posléze však došlo k překvalifikování na zabití z nedbalosti. Prvotním trestem mohla být sankce ve výši až 80 000 rublů a omezení svobody, aktuálně policistovi hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Objevily se informace o tom, že smrt mladíka vyvolala protesty. Předseda ázerbájdžánské národně-kulturní autonomie v Novosibirsku Rasim Sahib-oglu Babajev však zvěsti o možných nepokojích popřel a označil je za provokaci a cílené vyvolávání agrese.

  "O naší budoucnosti se rozhoduje na Ukrajině" - senátor Fischer

Vyvolá smrt mladíka podobné protesty jako „případ Floyd“?

Pozornost však nicméně tento případ vzbudil na sociálních sítích, kde se objevily kritické komentáře na adresu ázerbájdžánské komunity, ke které mladík příslušel. Příbuzní zemřelého se vůči těmto slovům ostře ohradili.

Do médií se dále vyjádřili ve smyslu tom, že doufají v objektivní vyšetřování a pakliže bude případu věnována adekvátní pozornost a příslušné úřady se mu budou věnovat, jsou s tímto vývojem situace spokojeni.

Tomu však příliš nevěří obyvatelé osady Moškovo, odkud mladík pocházel. Obávají se msty ze strany příbuzných. Proto se ostatně o celé události zdráhají mluvit.

Protichůdné názory mají místní i na zadrženého policistu. Rozděleni jsou na dva tábory. Jeden se domnívá, že muž byl při výkonu svého povolání nekompromisním, leč spravedlivý. Na to mnozí argumentují, že bezdůvodné pokuty a odebírání řidičských průkazů nebylo výjimkou. Policista tedy bezesporu mnoha lidem mohl být svým přístupem nepohodlný.

Ruský případ zřejmě žádnou masivní odezvu mít nebude

Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se obavy z rozdmýchání protestů měly naplnit. Zástupci ázerbájdžánské diaspory také popřeli, že by došlo k útoku na policistu v nemocnici, o kterém se psalo na sociálních sítích. Řešení celé události podle svého vyjádření ponechají výhradně v právním rámci.

Zdá se tedy, že případ Vekila Abdullajeva nevyvolá podobně masivní odezvu jako úmrtí George Floyda. Případ zastřeleného Afroameričana spustil sérii masivních protestů, které byly namířeny proti rasismu a policejnímu násilí. Ty se konaly po celém světě.

Odkaz na hnutí Black Lives Matter rezonoval také v Česku. Demonstrace se konaly i v Praze. V tuzemsku však, jak též vyplynulo z různých průzkumů, řada Čechů vnímá Black Lives Matter jako příliš vyhrocené.

  Haag. Putin. Zatčení.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com