Vondráček vyhlásil legislativní nouzi kvůli návrhu na hlasování v karanténě

novinky.cz

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyhlásil stav legislativní nouze na období od pondělí 14. června do 16. července. O vyhlášení stavu legislativní nouze ho požádala vláda kvůli zrychlenému projednávání vládní novely, která má voličům umožnit, aby v podzimních sněmovních volbách mohli hlasovat i z karantény. O stavu legislativní nouze však musí ještě rozhodnout plénum Sněmovny. Umožnil by zákon projednat a schválit včetně případných úprav třeba během jediného dne.

Předlohu přikázal předseda Sněmovny ústavně právnímu výboru. Výbor by měl své stanovisko předložit poslancům nejpozději ve středu do 14:30.

Ne vždy Sněmovna na projednávání zákona ve stavu legislativní nouze přistoupí. Minulý týden odmítla sněmovní většina projednávat vládní předlohu upravující vydávání covidových certifikátů.

Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Sněmovny počítá s tím, že v říjnových sněmovních volbách by pro lidi v karanténě či izolaci kvůli koronaviru mohly být připraveny přenosné volební schránky a volební stanoviště pro hlasování z auta. Předpis po dohodě se sněmovními stranami změnil tak, že se zvláštní způsoby hlasování využijí jen tehdy, když bude v polovině září kvůli covidu-19 v Česku vyhlášen pandemický či nouzový stav.

Tři navrhované způsoby se podle vnitra už osvědčily při loňských krajských a senátních volbách. Vedle přenosných schránek a tzv. drive-in hlasování je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

Autor: ČTK

  Změna kandidáta podle opozice svědčí o rozkladu vlády a ČSSD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com