Koruna mírně posílila k euru, vůči dolaru naopak ztrácela

Koruna v úterý posílila k euru o pět haléřů a smazala tak část pondělních ztrát. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,65 Kč/EUR. K dolaru naopak česká měna oslabila o čtyři haléře na 21,80 Kč/USD. Pražská burza smazala menší část pondělní ztráty.

Zásadně k ziskům koruny vůči euru přispívá podle analytiků zlepšení nálady na akciových trzích, kde se mírně snížil strach z šíření delta varianty koronaviru. Malý podíl na posílení české měny má i výraznější zrychlení výrobní inflace. Český statistický úřad dnes oznámil, že ceny průmyslových výrobců v ČR letos v červnu stouply meziročně o 6,1 procenta, což byl nejvýraznější růst od května roku 2011.

„Pro nás je po dnešku zásadní, že zrychlující tempo inflace na začátku výrobního řetězce bude dalším z důvodů, proč se čeští centrální bankéři nemusí bát už v srpnu zvýšit úrokové sazby,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna by podle ní měla být na konci léta mírně silnější než dnes.

Burzovní index PX v úterý vzrostl o 0,62 procenta na 1184,34 bodu. Víc než dvě procenty přidaly akcie Komerční banky a Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

„Pražská burza podobně jako západoevropské trhy korigovala část včerejších (pondělních) ztrát,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Nejziskovější dnes podle něj byly cenné papíry bank, které v pondělí vykazovaly největší poklesy.

Z bankovních emisí Komerční banka stoupla o 2,26 procenta na 768 korun, Erste Bank o 2,23 procenta na 780 korun a Moneta Money Bank o 0,84 procenta na 84 Kč. Vzhůru šly také akcie pojišťovny VIG o 0,95 procenta na 587,50 koruny.

„Taktéž ČEZ umazal část předchozích ztrát,“ podotkl Dudek. Cenné papíry energetické firmy si polepšily o 1,03 procenta na 591 korun. Zhruba procentní růst zaznamenaly také akcie České zbrojovky na 422 korun a likérky Stock Spirits na 78 Kč. Pokles o 1,74 procenta na 174,80 koruny naopak postihl cenné papíry dodavatele antivirových programů Avast.

  Francie podpoří letecký a kosmický průmysl 15 miliardami eur

Kurz české měny:

Předchozí závěr Úterý kolem 17:00
Kč/EUR 25,70 25,65
Kč/USD 21,76 21,80

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com