Raději nenapomínejte cestující bez roušek, varuje dopravní podnik řidiče

seznamzpravy.cz/

Pražský dopravní podník doporučil řidičům autobusů, tramvají nebo metra, aby nenapomínali cestující bez roušek a respirátorů. Obává se, že by situace mohla eskalovat v konflikt. Speciálně opilí pasažéři bývají agresivní.

Nošení respirátorů v pražské MHD zaměstnanci dopravního podniku nekontrolují. A to hlavně kvůli tomu, aby nevznikaly konflikty.

„Dodržování nošení respirátorů nebo nanoroušek v prostorách metra či ve vozech povrchové dopravy naši zaměstnanci nekontrolují, a týká se to všech profesí: strojvedoucích, dozorčích stanic nebo revizorů,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. „Naši provozní zaměstnanci mají instrukce, aby cestující osobně neupozorňovali, pokud respirátory nebo nanoroušky nemají nasazeny, a nevznikaly tak v MHD konfliktní situace. Je to ochrana a zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců,“ dodala. K upozorňování na povinnost nosit ochranu dýchacích cest podle ní slouží nahrávky z rozhlasu v metru nebo povrchových vozech.

„Dodržování nošení ochrany úst a nosu je plně v kompetenci městské policie, která v metru provádí namátkové kontroly,“ doplnila Řehková.

Mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová upřesnila, že používání respirátorů a roušek kontroluje i státní policie, a nejenom v prostorech metra. „Bavíme se o celé síti MHD. Kontrolu tedy provádíme i v autobusech, tramvajích, trolejbusech, příměstských vlacích a podobně,“ vyjmenovává Seifertová.

V pražské MHD do odvolání platí pravidla z konce února letošního roku. „Platí povinnost cestujících mít zakrytá ústa a nos respirátorem nebo nanorouškou ve všech prostředcích veřejné dopravy, ve všech prostorech pražského metra a vnitřních prostorech Infocenter DPP. Povinnost se vztahuje také na prostory všech zastávek, nástupišť či přístřešků na zastávkách. Již nelze používat například látkové roušky, zdravotnickou obličejovou masku, podomácku vyrobené roušky či šály a šátky,“ píše pražský dopravní podnik na svých stránkách.

Městská policie může nedodržení opatření řešit třemi způsoby – domluvou, pokutou na místě až do výše 10 tisíc korun a oznámením správnímu orgánu. Strážník situaci musí nejdříve vyhodnotit s ohledem na všechny okolnosti. „Výše pokuty by pak měla být přiměřená povaze přestupku s ohledem na jeho škodlivost a společenskou nebezpečnost. Velkou roli samozřejmě hraje správné uvážení strážníka na místě,“ upřesňuje Seifertová.

  Babiš odmítl kritiku příprav předsednictví, má to za politické prohlášení

Od vzniku pandemie mají podle ní pražští strážníci prioritní úkol, kterým je právě kontrola nošení roušek, respektive respirátorů v městské hromadné dopravě. „K dnešnímu dni jsme za letošní rok řešili celkem 25 342 přestupků, za které jsme uložili na místě v příkazním řízení 925 pokut v celkové výši 196 tisíc korun a 207 přestupků jsme oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ve zbývajících případech postačila domluva na místě,“ vypočítala mluvčí pražské městské policie.

Strážníci v terénu však pozorují, že se ukázněnost lidí evidentně zhoršuje. „Podle posledních informací od kolegů z terénu je zřejmé, že ochota lidí nosit v MHD zakryté dýchací cesty ubývá. Buď mají ochranu ledabyle nasazenou – pouze na ústech, či jen pověšenou okolo krku – nebo ji nemají vůbec. Jednotlivci, kteří jsou většinou pod vlivem alkoholu, jsou při jednání se strážníky agresivní, v nejednom případě proto došlo na použití donucovacích prostředků,“ dodala Irena Seifertová.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com