Hrozí nepokoje, varuje finančník před jevem, který trápí i Česko

seznamzpravy.cz

Pokud tu budeme mít situaci, kdy si velké množství mladých rodin nebude moci dovolit bydlení, přijdou sociální nepokoje, varuje Bernhard Spalt, šéf Erste Group, kam patří i Česká spořitelna.

Zelenou transformaci ekonomiky, na kterou výrazně tlačí Evropská unie, vnímá šéf finanční skupiny Erste Group Bernhard Spalt jako příležitost.

„Když se podívám na Českou republiku, tak si myslím, že má možnost tuto změnu využít na maximum. Ano, všichni si stěžují. To ale není podstatné. Jsem přesvědčen, že Česká republika, český průmysl, česká společnost tuto příležitost dokonale využije,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys ve druhé části rozhovoru.

Region střední a východní Evropy je velmi průmyslový a tato krize některé části průmyslu, zejména automobilový, těžce zasáhla. Navíc nastupuje environmentální politika Evropské unie, která náklady „starých“ průmyslových odvětví zvyšuje. To by mohlo zpomalit růst regionu, což znamená, že se zpomalí i růst skupiny Erste. Souhlasil byste s tím?

Rozhodně a velmi emotivně bych nesouhlasil. Myslím, že krizi bychom neměli neustále vnímat jako hrozbu, nebezpečí, ale také jako příležitost ke změně, která vytvoří žádoucí budoucnost.

Za druhé, pokud jde o celou zelenou transformaci, rád bych vás přesvědčil, že to není hrozba, není to problém nákladů. Naopak, je to neuvěřitelná příležitost. Jde o takový příliv peněz, a je jedno, jestli z fondů, dluhopisů nebo programů Evropské unie, že se promění celá naše ekonomika.

Nechci na to hledět ani ideologicky. Nezáleží, jestli jste zelení, nebo jestli jsem zelený já, nebo ne. Peníze sem doputují a celá ekonomika se bude transformovat.

Česká ekonomika je průmyslovější než rakouská, takže transformace bude mnohem zásadnější a dražší.

Jestli tady po 45 letech pouhého mluvení o klimatických změnách krize něco změnila, pak je to toto. Situace se změnila a peníze sem přicházejí.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com