Babiš: Maďarsko pošle Česku 100.000 dávek vakcíny Janssen

lrt.lt/

Česká republika dostane od Maďarska 100.000 dávek vakcíny Janssen proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson. Na twitteru to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Nezmínil, zda jde o dar, nebo o půjčku. Už dříve Maďarsko Česku zapůjčilo přes 140.000 dávek vakcíny od společností Pfizer/BioNTech.

„Vakcíny od Johnson & Johnson jsou jednodávkové a populární hlavně na očkovacích místech bez registrace,“ uvedl Babiš a vyzdvihl spolupráci s Maďarskem. Preparát Janssen se podává například na pražském hlavním nádraží.

České republice v dubnu slíbily vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na jejich přeposlání se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v Evropské unii. Česko kvůli tomu dostalo méně vakcíny, než kdyby s kompromisem vyslovilo souhlas. Babiš už dříve řekl, že všechny přísliby byly splněny.

Dávek vakcín bylo v Česku podáno od začátku očkování loni v prosinci skoro 10,9 milionu, přes 5,2 milionu lidí – tedy necelá polovina obyvatel – bylo plně naočkováno. K tomu, aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je podle odborníků pro kolektivní imunitu potřeba nejméně 70 procent proočkovaných.

Autor: ČTK

  V Praze zasedli u jednoho stolu arménský premiér a ázerbájdžánský prezident

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com