Na prezidenta Zemana míří nová žaloba za jeho pomluvu

seznamzpravy.cz

Ve sporu mezi členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou a prezidentem Milošem Zemanem došlo k dalšímu zlomu.

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka stáhl žalobu, kterou před více než třemi roky podal kvůli pomlouvačnému výroku prezidenta Miloše Zemana.

Jeho advokát Artur Ostrý k tomu kroku přistoupil poté, co ministerstvo financí odmítlo odsouhlasit, aby v této kauze byl místo státu žalován přímo Zeman. Čímž se případ opět zkomplikoval.

„Chceme vše urychlit, proto jsme žalobu stáhli. A nyní ji podáme k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 znovu. Tentokrát už přímo na pana Miloše Zemana,“ řekl pro Seznam Zprávy Ostrý.

Advokát Marek Nespala, který zastupuje Hrad, uvedl, že informaci o tom, že Šarapatka vzal žalobu zpět, zatím od soudu nedostal. „V každém případě by to byl ústup z bojiště, ať by byly myšlenkové pohnutky žalobcovy jakékoli,“ napsal Nespala.

„Bude-li následně podána další žaloba k místně příslušnému soudu, bude se jednat o nový právní příběh, od počátku řízení odvíjející se znovu,“ doplnil.

Bývalý Zemanův poradce na Úřadu vlády se začal v této souvislosti soudit kvůli vyjádření někdejšího premiéra pro TV Barrandov, kde Miloš Zeman uvedl, že Zdeňka Šarapatku vyhodil ze sboru poradců pro neschopnost.

Soudy pak rozhodly, že výrok je pomlouvačný, Šarapatkovi náleží omluva, kterou má za hlavu státu vykonat stát, respektive ministerstvo financí. Když však spor dospěl až k Ústavnímu soudu, ten rozhodl, že odpovědnost za výrok má nést přímo Miloš Zeman sám.

Obvodní soud pro Prahu 1, kam se případ vrátil, tak rozhodl, že místo ministerstva bude žalován přímo Zeman. Jenže pražský městský soud poté rozhodl, že úřad ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) k této výměně na straně žalované nedal souhlas.

  V neděli přibylo v Česku 2618 nakažených, nejméně v tomto roce

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Petr Novák přitom uvedl, že soudkyně Dagmar Stamidisová, která tento případ řeší, chtěla rozhodnout příští týden o tom, zda bude moci být žalován přímo Zeman. Jenže podle Ostrého v případě, že k tomu ministerstvo nedalo souhlas, by nejspíše došlo k zamítnutí žaloby.

A tak chce Ostrý žalobu znovu podat k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, i když je přesvědčen o tom, že prezidentův advokát Marek Nespala to znovu napadne. Již dříve Nespala přišel s tím, že spor by měl řešit Okresní soud v Kladně.

Odůvodnil to tím, že Miloš Zeman nyní tráví nejvíce času na zámku v Lánech. „Došlo k chybě, protože trvalý pobyt byl umístěn do Lumbeho vily. Což není pravda,“ řekl mimo jiné Nespala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com