Metnar odmítl, že by Česko nekomunikovalo s afghánskými tlumočníky

idnes.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar uvedl, že Česko je v kontaktu se všemi afghánskými tlumočníky, kterých se záchranný program týká. Někteří tlumočníci totiž tvrdí, že nebyli českou stranou kontaktováni. „Kdo tvrdí, ze nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostním screeningem,“ reagoval ministr.

V souvislosti s evakuací českých diplomatů, kteří se nacházeli v Kábulu,  včera Bezpečnostní rada státu rozhodla, že evakuuje i tlumočníky či spolupracovníky a jejich rodiny, kteří pomáhali českým vojákům. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka by jim od Tálibánu hrozilo mučení a smrt. Jenže v neděli se na internetu objevila kritika z řad údajných afgánských tlumočníků, kteří namítají, že nebyli českou stranou vůbec kontaktováni.

Na to však reagoval na Twitteru ministr obrany Lubomír Metnar. „Internet je plný příběhů afghánských tlumočníků. Chci jasně říct – se všemi, kterých se program naší pomoci týká, jsme v kontaktu. Kdo tvrdí, ze nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostním screeningem,“ reagoval.

Novinář serveru SeznamZprávy Vojtěch Blažek v neděli uvedl, že mu jeden z bývalých tlumočníků zaslal zprávu, ve které žádá o pomoc, protože nebyl stále českým státem kontaktován. Kvůli vstupu tálibánských bojovníků do Kábulu se obává o svůj život i o svou rodinu.

Ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že vybralo tlumočníky, kterým bude nabídnuta pomoc. Primárně mělo jít o peníze, nabídnuto jim bylo i přesídlení.

Členové iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z bývalých tlumočníků pomáhajících českým vojákům podle spolku Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky, čekají před kábulským letištěm na pomoc.

  Ukrajina hlásí za noc sestřelení 21 ruských dronů a tří raket

Zástupci spolku dnes odpoledne na Facebooku uvedli, že jsou nadále v kontaktu se 12 tlumočníky. Někteří z nich byli svoláni na kábulské letiště, další nabídku pomoci nedostali. „Jeden tlumočník se nemůže na letiště dostat. Padá mobilní síť, takže mnozí panikaří, že se jim z ambasády nedovolají.

Další se bojí, že nejsou na seznamu (neobdrželi hovor), a uvažují dokonce o sebevraždě jako úniku před mučením Tálibánem, který už je i ve městě,“ uvedl spolek. Vyzval ministerstvo obrany, aby všem zavolalo a odmítnutí jim oznámilo. „Aby nečekali doma nebo před letištěm, ale mohli vyhledat úkryt,“ napsali zástupci spolku. Vyzvali Babiše, aby do Afghánistánu vyslal co nejvíce letadel a na palubu byli puštěni všichni, kteří pro ČR pracovali.

K větší pomoci pro spolupracovníky české armády vyzvali i někteří zástupci opozice.

Bývalý příslušník speciální jednotky Vojenské policie (SOG) Lumír Němec, který v Afghánistánu působil, v neděli ČTK potvrdil, že někteří z tlumočníků, se kterými je v kontaktu on nebo iniciativa Zachraňte tlumočníky, nabídku pomoci nedostali. „Mám informace, že vláda provádí nějaké kroky, ale nejsou oslovováni zdaleka všichni tlumočníci. Vláda oslovuje tlumočníky podle nějakého klíče, který já neznám, s největší pravděpodobností jsou to ti, kteří pro nás pracovali v poslední době,“ řekl Němec.

On sám je v kontaktu se dvěma bývalými spolupracovníky armády, kteří byli zařazeni do přesídlovacího programu, který byl ale asi před čtyřmi lety zrušen. Němec již dříve řekl, že tehdy absolvovali bezpečnostní prověrku. „Ti lidé jsou teď v Kábulu před letištěm a absolutně nevědí, co s nimi bude,“ uvedl. Vláda by podle něj měla „alespoň najít odvahu“ a sdělit jim, ať s pomocí nepočítají a postarají se o sebe sami. Zdůraznil, že jinou šanci na pomoc než z české strany nemají. „Je to absolutní ostuda, z mého vojenského nebo lidského pohledu je to podraz a zrada, kterou jsme na ty lidi udělali,“ dodal.

  Ukrajina: Ruská armáda na Donbasu popravila 21 dezertérů

Týdeník Respekt uvedl, že ani Vojenské zpravodajství nemá přístup k většině dokumentů, které v minulosti stvrzovaly důvěryhodnost afghánských spolupracovníků. „Prověřovala je totiž americká soukromá firma a komunikace se překotným odchodem spojeneckých vojsk údajně ‚velmi zkomplikovala‘,“ uvedl týdeník.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) dnes České televizi řekl, že podle jeho informací by se pomoc měla týkat necelé stovky lidí, a to včetně rodinných příslušníků.

Evakuační lety zajistí armáda „v těchto dnech“

Podle mluvčí ministerstva obrany Jany Zechmeisterové evakuační lety zajistí vojenská letadla české armády, stát by se tak mělo „v těchto dnech“. Bližší informace nechtějí české úřadu s ohledem na bezpečnost operace i evakuovaných komentovat. Česká armáda může do Kábulu poslat buď transportní letouny CASA nebo dopravní stroje Airbus.

Povstalecké hnutí Tálibán v Afghánistánu urychleně postupuje, ovládá již většinu země, vláda má pod kontrolou z velkých měst již jen částečně Kábul. Islamističtí bojovníci Tálibánu podle zpráv světových médií již vstoupili na předměstí hlavního města.

Česko v zemi zastupoval velvyslanec Jiří Baloun a jeden další diplomat. Po sobotním mimořádném jednání krizového štábu ministr Kulhánek na základě informací od spojenců a po doporučení Balouna rozhodl o evakuaci ambasády. Diplomati byli následně přemístěni pod ochranou jednotky Vojenské policie KAMBA na mezinárodní letiště.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com