Český lékař původem z Afghánistánu. „Zachraňuji životy, teď potřebuji pomoc já.“

seznamzpravy.cz/

Na české Ministerstvo zahraničí se obrací mnoho lidí, kteří pocházejí z Afghánistánu a dlouhodobě žijí v Česku. Chtějí co nejdřív dostat své příbuzné z Kábulu, ale nevědí, jak a zda jim vůbec někdo pomůže.

V Česku je mnoho Afghánců, kteří tu dlouhodobě žijí a pracují. Kvůli špatné situaci v jejich rodné zemi teď žádají pomoc pro své rodiny, které chtějí opustit vlast a přijet do Česka. Jejich příbuzní nespolupracovali s českou armádou a tudíž nebyli na seznamech evakuačních letů do Prahy a nemají přímé vazby na Česko. A to komplikuje jejich případnou evakuaci.

Na Seznam Zprávy se takových lidí obrátilo několik. Jedním z nich je chirurg, který dříve jezdil se záchrannou službou. V Česku je už 19 let a má české občanství. Pochází ze severního Afghánistánu a rodinu má v Kábulu.

Na české Ministerstvo zahraničí se obrátil s žádostí, zda by nebylo možné převézt některé členy jeho rodiny.

„Obrátil se na mě s prosbou můj bratr. Má tři syny do osmnácti roků a Tálibán je verbuje na vojnu. Chce, aby se s nimi spolčili. Požádal mě, že on klidně zůstane s manželkou doma, ale prosí mě, jestli bych pomohl jeho syny dostat pryč z Afghánistánu. Nechce, aby jeho synové pracovali pro Tálibán,“ vysvětluje těžkou životní situaci lékař, jehož identitu redakce zná. Z důvodu eliminace případných rizik ji ale nebude zveřejňovat.

Neví teď, co má dělat. Podle jeho slov je nejhorší čekaní. „Mrzí mě to. Taky tu zachraňuji životy, pracuji čestně. Pracuji tu dlouho pro národ a Česko. Teď jsem v situaci, kdy ale já potřebuji trochu pomoc. Aby moje rodina mohla přijet. O bydlení, jídlo a práci se postarám. Za to bych byl velmi vděčný, kdyby to bylo možné,“ dodává lékař s českým občanstvím.

  Rakouský premiér Kurz podá demisi, nahradí ho nejspíš ministr zahraničí

Druhý příběh se týká mladého Afghánce, který dlouhodobě žije v Česku a má tady trvalý pobyt. Je ženatý a má zde manželku. Nyní musí ale kvůli vyhrocené situaci ve své rodné zemi řešit problém, kvůli němuž celé noci nespí. Pracuje pro americkou společnost a obává se, že kdyby to Tálibán zjistil, bude jeho rodina v Afghánistánu v nebezpečí. Příbuzní mu volají každý den a on se snaží najít cestu, jak pomoc.

Jsme bezmocní, nevíme co dělat

„Jsme tak bezmocní. Nevíme, co máme dělat. Četli jsme afghánské noviny a psali, že kdokoliv spolupracuje s USA, tak že zabijí jejich členy rodiny. Máme teď obrovský strach,“ uvedl pro Seznam Zprávy manželský pár.

Na české Ministerstvo zahraničí se tento týden obrací několik lidí, kteří žádají o pomoc. Někteří chodí osobně do Černínského paláce a snaží se získat informace, jak můžou svým rodinám v Afghánistánu pomoc.

Seznam Zprávy se zeptaly, zda a jakým způsobem lze těmto lidem pomoct. Ministerstvo pouze uvedlo, že zřídilo e-mail pro žádosti o evakuace. Nesdělilo ale, zda lidé bez vazeb na Česko mají nějakou šanci na pomoc.

Máme mnoho žádostí lidí, kteří nemají vazby na Česko

„Všechny české občany, kteří v Afghánistánu byli, jsme již dávno kontaktovali a jsou v pořádku. Stejně jako vaše redakce i Ministerstvo zahraničních věcí eviduje řadu požadavků na pomoc s evakuací. Pro tyto účely je zřízena e-mailová schránka afghanistan@mzv.cz. Ovšem v drtivé většině žádostí jde o osoby bez vazeb na Českou republiku, to znamená, že zde nemají trvalý pobyt, nestudují zde, nepracují,“ napsal v reakci na dotazy Seznam Zpráv Jakub Augusta z odboru komunikace.

Třetím letem z Afghánistánu byla evakuační mise podle premiéra Andreje Babiše (ANO) skončena. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nevyloučil, že jednotliví čeští spolupracovníci nebo lidé s vazbami na Českou republiku ještě mohou být z Kábulu převezeni za pomoci spojenců.

  Putin navzdory ukrajinské krizi míří do Pekingu. Olympiády se zúčastní

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com