Cash Only: Kam se vydá PPF? Čeká se na vizi majitelky Kellnerové

seznamzpravy.cz

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu byznysového newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Skupinu PPF čeká přelomový rok. Po tragickém úmrtí zakladatele a hlavního kormidelníka skupiny Petra Kellnera se skupiny ujal řídící výbor v čele s Ladislavem Bartoníčkem. Teď se čeká, s jakou vizí přijde Renáta Kellnerová, která je z titulu správce pozůstalosti majitelkou bezmála 99 procent akcií největší tuzemské finanční skupiny a největšího globálního hráče, který z Česka vzešel.

Loňský rok byl kvůli dopadům pandemie nejhorší v historii skupiny, když se PPF poprvé propadla do celoroční ztráty 291 milionů eur. Na tom měla hlavní podíl jejich asijská mise a výrazná redukce byznysu Home Creditu na tomto kontinentu.

Podle Bartoníčka si PPF silně uvědomuje, že covid změnil (a ještě změní) svět, jak jsme jej poslední desetiletí znali. „Pro skupinu bezesporu představuje rok 2021 jistý předěl, konec jedné etapy,“ píše v nedávno vydané výroční zprávě Bartoníček. Otázkou, kterou si kladou lidé v PPF i celém českém byznysu, je, jak bude vypadat další etapa skupiny, která se v minulosti vyznačovala mimořádnou kreativitou, překvapivostí a dravostí.

Není to tak, že by o PPF nebylo v poslední době vůbec slyšet, ale opravdu silné byznysové zprávy přicházejí aktuálně odjinud. Ať už je to koupě antivirové společnosti Avast americkou NortonLifeLock za 186 miliard korun nebo v září očekávaný vstup tuzemské společnost Eurowag na londýnskou burzu za 50 miliard korun.

Posledním velkým obchodem PPF byl nákup CME s TV Nova z přelomu let 2019 a 2020. Nadále je skupina aktivní v investicích do realit a naposledy oznámila založení společného podniku s výrobcem rekreačních plachetnic Groupe Benetau. Ale ostře sledovaný pokus o ovládnutí banky Moneta – a tím posílení bankovního byznysu – PPF letos nevyšel ani napodruhé.

  Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají

Aktuálně se čeká, jak dopadne plán prodat část telekomunikační společnosti Cetin na burze v Amsterodamu, ale podle informací z PPF je rovnocennou variantou prodej menšinového podílu napřímo strategickému partnerovi. Vstup na burzu může sloužit spíše jako dobrá páka na zájemce o přímý vstup.

Největší starosti ale PPF bude nadále dělat skupina Home Credit, která loni spadla do ztráty 584 milionů eur, aktiva poklesla o osm miliard eur na 18,5 miliardy a počet zaměstnanců se zredukoval o polovinu na 69 tisíc.

Někdejší plány uvést Home Credit na burzu v Hongkongu vzaly za své a podle zpráv z PPF se uvažuje spíše o samostatných prodejích či hledání strategických partnerů pro jednotlivé části skupiny Home Credit. Mimo jiné to souvisí i s tím, že deglobalizační tendence jsou v Asii mimořádně silné a najít někoho, kdo by to chtěl koupit celé, je prakticky nereálné, nebo by místo prémie musela PPF spíše nabídnout slevu.

Do toho všeho se v PPF s napětím očekává, s jakou vizí přijde současná majitelka. Renáta Kellnerová se v minulosti v rámci PPF věnovala nadačním aktivitám, ale události ji postavily do zcela nové role. Lidé uvnitř i vně firmy spekulují, zda je ve skupině schopnost a vůle jít nadále cestou dravé rostoucí společnosti, nebo zda nepřichází doba soustředění se na klíčové ziskové byznysy a víc než na expanzi spíše na správu rodinného majetku. I když se v rámci skupiny stále mluví o naplňování odkazu Petra Kellnera, tím, kdo jej nakonec musí nově formulovat, je Renáta Kellnerová. Pracuje se na tom, má to být už tento měsíc.

Zajímají vás detaily konce éry levných hypoték, nejnovější zvrat v případu Arcy nebo komentář, proč emisní povolenky nezabírají? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

  Restaurace budou dál protestovat, žádají kompenzaci tržeb

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com