Čeští vědci slaví úspěch. Dokážou odhalit riziko vážného průběhu covidu

idnes.cz

Vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) vyvinuli diagnostickou metodu, která odhalí, jestli člověku s covidem-19 hrozí těžký průběh nemoci. Zástupci univerzity ji představili na čtvrteční tiskové konferenci. Metoda je součástí PCR testu na koronavirus.

Do roka a do dne tedy vědci z UK přišli s dalším úspěchem. Přesně před rokem totiž představili novou testovací sadu na koronavirus.

Podle spoluautora metody Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty tým na základě předchozích výzkumů identifikoval „kandidátní biomarker“ přítomný v nosohltanu. Jeho hladina je důležitá pro předpověď dalšího průběhu nemoci.

Kmoch uvedl, že se během výzkumu podařilo rychle vyšetřit dva tisíce lidí, z nichž půlka byla pozitivní. Nakažené pak sledovali. Lidé s nízkou hladinou daného biomarkeru prošli onemocněním bez větší potíží. Nemocní, u kterých byla vysoká, však měli horší až těžký průběh.

Zdůraznil, že po zjištění hrozby by mohly být dotyčnému včas podány například monoklonální protilátky nebo vhodné léky zabraňující zhoršení nemoci.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

  Od července by se měly zvednout tři vyšší příspěvky na péči o 11 až 40 %

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com