Českou delegaci na Valné shromáždění OSN povede ministr Kulhánek

idnes.cz

Českou delegaci na 76. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku ve dnech 20. až 25. září povede ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ministerstvo to uvedlo v dnešním avízu. Loni a předloni Českou republiku zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Jedním z hlavních témat shromáždění bude situace v Afghánistánu poté, co se po odchodu spojeneckých vojsk moci v zemi ujalo radikální hnutí Tálibán.

Kulhánek vystoupí s projevem při všeobecné rozpravě v sobotu 25. září. Proslov bude mít také na setkání k Všeobecné úmluvě o zákazu jaderných zkoušek a na ministerských setkáních k odpovědnosti chránit a k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Zúčastní se rovněž neformálního jednání šéfů diplomacií zemí Evropské unie.

Kulhánek má v programu také jednání s vysokými představiteli OSN a s protějšky z různých zemí. Uskuteční též bilaterální návštěvu ve Spojených státech zaměřenou i na setkání s významnými českými vědci a podnikateli.

Všeobecná rozprava 76. zasedání Valného shromáždění OSN započne v úterý, na úvod vystoupí mimo jiné americký prezident Joe Biden. Zasedání končí 27. září.

Autor: ČTK

  Zdravotníci v ČR aplikovali proti covidu přes 10 mil. dávek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com