Po sečtení poloviny hlasů vede ve volbách do Státní dumy vládní Jednotné Rusko

Ruská vládní strana Jednotné Rusko vede po sečtení poloviny hlasů ve volbách do Státní dumy, podle průběžných výsledků získala 46 procent, informovala agentura TASS. Do ruského parlamentu, o jehož složení Rusové rozhodovali od pátku do nedělního večera, se patrně dostanou ještě čtyři další strany, které překročily potřebný pětiprocentní práh.

V parlamentu zasednou také komunisté, kteří si od minulých voleb v roce 2016 zřejmě polepšili a nyní jsou průběžně na druhém místě s asi 21 procenty hlasů. Před pěti lety pro ně hlasovalo 13,3 procenta voličů.

Jednotné Rusko a komunisty následuje Liberálnědemokratická strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského s osmi procenty hlasů a strana Spravedlivé Rusko s více než 7,6 procenty. Nově založená strana Noví lidé se od předchozích průběžných výsledků přiblížila k pětiprocentní hranici s 5,97 procenty hlasů. Všechny tyto strany se podle agentury AFP dají z velké části považovat za spojence Kremlu.

Podle odhadů Jednotné Rusko nedosáhne na výsledek z minulých voleb, kdy získalo 54 procent. Agentury spojují s ústupem popularity strany horšící se ekonomickou situaci v zemi i obvinění z korupce ze strany opozice vedené nyní vězněným Alexejem Navalným.

Úřady jeho stoupence z voleb vyřadily, ale opozice se snažila volby ovlivnit aspoň v podobě pokynů k taktickému hlasování proti kandidátům Jednotného Ruska. V mnoha případech tyto rady v praxi směřovaly k volbě komunistů.

Opozice shromážděná kolem Navalného průběžné výsledky komunistů považuje za důkaz úspěchu jejich strategie. Úřady také při sčítání obvinila z rozsáhlých podvodů a odsoudila „morální úpadek“ vládnoucí moci.

Ve volbách se rozhodovalo o obsazení 450 míst ve Státní dumě, v níž mělo Jednotné Rusko dosud téměř tříčtvrteční zastoupení.

Autor: ČTK
  Z ukrajinských měst bylo evakuováno 6623 lidí, méně než v pátek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com