Koruna v závěru týdne oslabila k oběma hlavním světovým měnám

poradci-sobe.cz

Koruna v závěru týdne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 se obchodovala v kurzech 25,41 Kč/EUR a 21,69 Kč/USD. Proti čtvrtečnímu závěru si k euru pohoršila o čtyři haléře a vůči dolaru o deset haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza stagnovala. Index PX po poklesu o 0,02 procenta uzavřel na 1307,24 bodu.

„Na finančních trzích panovala v závěru týdne spíše poklidná nálada. Na trhu eura s dolarem se prosazoval trend mírného zhodnocování americké měny. To se zrcadlově odráželo v mírných tlacích na oslabování české koruny vůči euru. Zatímco včera (ve čtvrtek) koruna atakovala úrovně v blízkosti 25,30 Kč/EUR, dnes se kurz usadil nad 25,40 Kč/EUR,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Podle analytiků společnosti Next Finance bude mít koruna už za pár dnů šanci pro stažení ztrát. „Stačí, aby se čeští centrální bankéři nebáli výrazně zvýšit úrokové sazby,“ podotkli. O nastavení úrokových sazeb bude bankovní rada ČNB jednat ve čtvrtek 30. září. Ekonomové očekávají razantní zvýšení sazby, tedy o půl procentního bodu na 1,25 procenta. Důvodem je růst inflace.

Pražská burza dnes stagnovala. Index PX po poklesu o 0,02 procenta uzavřel na 1307,24 bodu. Nejvíc ztrácely emise společností Photon Energy, Philip Morris a ČEZ. Výraznějšímu poklesu indexu bránily hlavně akcie bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám.

Obchodování na pražské burze dnes bylo poměrně klidné. „Index otvíral sice v kladných číslech a po čtvrtečním růstu vylepšoval svá několikaletá maxima, postupně však ztrácel a skončil nakonec s nepatrnou ztrátou,“ popsal dnešní dění makléř Fio banky David Brzek.

Nejvýraznější pokles postihl akcie výrobce cigaret Philip Morris ČR. Jejich cena klesla o 0,88 procenta na 15.800 Kč.

  Schvalování zákona o novém bloku Dukovan bylo opět přerušeno

Nedařilo se ani cenným papírům polostátní energetické společnosti ČEZ nebo firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Akce ČEZ zlevnily o 0,86 procenta na 694 Kč, cenné papíry Photon Energy uzavřely slabší o 0,45 procenta.

Naopak mezi ziskové tituly se zařadila technologická firma Avast či bankovní skupina Erste. Akcie Avastu posílily o 0,62 procenta na 169,10 Kč, cenné papíry Erste si polepšily o 0,45 procenta na 940,40 koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,37 25,41
Kč/USD 21,59 21,69

 

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne posílily o 0,2 procenta

 Akcie na pražské burze během uplynulého týdne mírně posílily. Index PX stoupl o 0,2 procenta a zakončil na 1307,2 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Nejvýrazněji vzrostly akcie bankovní skupiny Erste, největší pokles postihl opět cenné papíry likérky Stock Spirits. V předchozím týdnu index PX posílil o 1,6 procenta.

„Obchodování na většině světových burz bylo během týdne ovlivněno zprávami kolem situace čínské developerské společnosti Evergrande. Trhy také vstřebávaly rozhodnutí americké centrální banky ohledně nezmenšení objemů nakupovaných aktiv v rámci programu kvantitativního uvolňování. Vzhledem k provázanosti akciových trhů tyto události více či méně dopadaly i na pražskou burzu,“ uvedl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Pražský trh vytáhly do kladných čísel hlavně akcie banky Erste. Celý týden se obchodovaly za zvýšených objemů a i přes pondělní propad si proti minulému týdnu připsaly 3,2 procenta na 937 korun. Naopak znovu největší propad zaznamenaly akcie Stock Spirits (o 2,1 procenta na 110 Kč). Mimořádná valná hromada schválila nabídku převzetí ze strany CVC Capital za 111,8 Kč za akcii. Nedařilo se ani skupině ČEZ, jejíž akcie odepsaly 0,93 procenta. U energetické skupiny může za oslabením stát mírný pokles ceny elektřiny na burze. Ta se ale i přes to pohybuje kolem svých rekordních hodnot.

  Koalice zvažuje částečně zestátnit klíčové společnosti. Z opozice zní hlasy proti

Na začátku týdne budou investoři sledovat povolební vývoj v Německu. Narušení dosavadní nadvlády CDU/CSU může na trh vnést mírnou nervozitu, míní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Rovněž se bude sledovat dění kolem čínské developerské společnosti Evergrande, které v případě tvrdého bankrotu může rovněž přinést na trhy nervozitu. „Nadále se domníváme, že může pokračovat rozkolísanější obchodování bez jasného směru,“ podotkl.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com