Babiš prohnal přes daňové ráje stovky milionů, píší evropská média

seznamzpravy.cz

Podle dokumentů uniklých z panamské právní kanceláře Babiš před lety koupil nemovitosti ve Francii přes firmu na Britských Panenských ostrovech. O jeho roli v kauze Pandora Papers píší The Guardian, Süddeutsche Zeitung nebo BBC.

Necelý týden před parlamentními volbami se premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ocitl v podezření, že před lety financoval nákup svých nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy.

Podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, do kterého patří například redakce britského deníku The Guardian, německého Süddeutsche Zeitung nebo stanice BBC, Babiš převedl 381 milionů korun přes tajně zřízenou firmu na Britských Panenských ostrovech. Za tyto peníze si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

Babišovu utajenou transakci se podařilo odhalit díky úniku dokumentů z panamské právnické kanceláře Alcogal. Kromě českého premiéra materiály v kauze Pandora Papers odhalují také firmy v daňových rájích spojené například s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo bývalým britským premiérem Tony Blairem. V Česku o případu podrobně informuje web Investigace.cz.

Podle tohoto webu si Babiš v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ napsala Investigace.cz.

Na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako jeden z nejznámějších daňových rájů, Babiš podle dokumentů nechal založit firmu s názvem Blakey Finance Limited. Z této společnosti převedl peníze přes svoji další, americkou firmu do společnosti SCP Bigaud se sídlem v Monaku, tedy v dalším daňovém ráji.

  Některé kraje dva dny volna zaměstnancům nedají, nechtějí zadlužit stát

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ citoval web Investigace.cz bývalého vyšetřovatele finanční kriminality, nyní konzultanta pro boj proti praní špinavých peněz Kamila Koubu. „To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: Loan back,“ dodal.

Z analyzovaných dokumentů podle webu nevyplývá, co bylo zdrojem zmíněných peněz. Podle autorů článku Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že právě on je majitelem oněch 15 milionů eur. Kromě toho, že využil schéma offshorových společností, které mu zajistily anonymitu, se ke svým firmám nepřiznal ani v Česku.

Fakt, že měl Babiš firmy v daňových rájích, dosud nebyl známý. Výroční zprávy koncernu Agrofert ani sesterského holdingu SynBiol se v uplynulých letech o žádné firmě z Britských Panenských ostrovů nezmínily. Monacká firma se objevila ve zprávě SynBiolu až v roce 2018 jako akvizice.

Zámeček Bigaud stojí ve francouzském městečku Mougins nedaleko Cannes. Babiš tam do roku 2019 provozoval restauraci Paloma, která však již nefunguje.

Babiš v první reakci popřel, že by udělal něco nezákonného.

„V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit, a ovlivnit tak české parlamentní volby,“ uvedl Babiš pro ČTK. Poznamenal, že jde o případ starý 12 let.

„Tahle věc je z roku 2009, takže načasování je zajímavé. Dvě hodiny před touto debatou,“ prohlásil Babiš v debatě na CNN Prima News, kde se stal tok peněz přes daňové ráje prvním tématem.

„To je mezinárodní skandál. Pan premiér bude muset vysvětlit, jestli použil nezdaněné peníze. Zaklekává na živnostníky, zavádí EET a tady to vypadá, že si za nezdaněné peníze kupuje zámky na riviéře,“ prohlásil šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala.

  Ministerstvo obrany: Vláda nemá žádný záměr vysílat české vojáky na Ukrajinu

Babiš odmítl, že by něco „pral“ a že by jednal nezákonně, podle jeho slov se peníze vrátily do české banky, takže to nemá nikoho dál pohoršovat.

Zatím není jasné, zda by Babiš mohl být za popsanou transakci nějak potrestán. Podle webu Investigace.cz mu ve Francii podle tamního zákona o prokazování bohatství hrozí, že může o své nemovitosti přijít. Vyšetřování mu rovněž hrozí i v USA, a to vzhledem k tomu, že celé schéma nese znaky praní peněz a součástí byla jeho americká firma, uvedl web.

„Případ ale může začít řešit i česká policie, pokud by shledala důvodné podezření z praní peněz. Vzhledem k tomu, že půjčka byla splatná až v roce 2019, případ není promlčený,“ dodala Investigace.cz.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com