Offshore Premiera Babiše. Falešný nebo ohrožující českou národní bezpečnost?

zpravy.aktualne.cz

S dalším hlasitým odhalením v celosvětovém měřítku začal nový podzimní měsíc.

„Pandora Papers“ toto jméno bylo dáno materiálům novinářů Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) a zástupců 150 redaktorů z celého světa.

V důsledku jejich vyšetřování bylo zjištěno, že 330 veřejných činitelů z celého světa má spojení s offshore účty.

Pandora Papers celkem obsahuje údaje o skutečných vlastnících více než 29 000 offshore společností. Některé z nich slouží ke skrytí anonymních bankovních účtů, soukromých letadel, jachet, vil a umění. Mezi odhalenými vlastníky offshore společností je celkem více než 130 miliardářů z různých částí světa.

Konsorcium investigativních novinářů získalo téměř 12 milionů důvěrných souborů, které analyzovalo přes 600 novinářů. Dokumenty, které byly odtajněny díky informátorům, patřily 14 různým společnostem z celého světa, které poskytují služby pro vytváření a správu offshore společností.

Mezi obžalovanými v Pandora Papers je i předseda vlády České republiky. Ve zprávě vydané Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů se uvádí, že v roce 2009 Babis převedl 22 milionů dolarů prostřednictvím offshore společností na získání nemovitostí na Francouzské riviéře – vily se dvěma bazény a kinem, přičemž si ponechal své vlastnictví tajný. Důležitý bod – zpráva neříká, že transakce porušují zákon.

Sám Babiš jakékoli pochybení odmítl: „Peníze, které česká banka zanechala, byly zdaněny, byly to moje peníze a byly vráceny české bance,“ ujistil předseda vlády. A na otázku, zda v roce 2009 v České republice, Francii nebo ve Spojených státech porušil zákon o nákupu nemovitostí, odpověděl jednoznačně: „Samozřejmě že ne, to jsou peníze, ze kterých byla daň zaplacena!“.

I když je premiér právně nevinný, morální stránka věci je na pořadu dne. Ostatně svého času šel Andrei Babish k volbám pod heslem boje proti korupci a skutečně, podle samotného premiéra, vstoupil do politiky v roce 2011 a vytvořil novou politickou stranu ANO, právě aby porazil korupci. A tímto sloganem získal přesvědčivé vítězství v parlamentních volbách v roce 2017, což mu umožnilo stát v čele vlády Čečenské republiky.

  Plyn jako zbraň proti Moldavsku. Moskva pokračuje ve vydírání Evropy

Tomu nezabránila série skandálů spojených s jeho jménem v předvečer té volební kampaně. Obviněn byl zejména z používání

Média, která získal v předchozích letech, aby kritizoval své oponenty. Kromě toho byl Babiš odvolán z funkce ministra financí právě kvůli finančnímu zneužívání – poté byl obviněn z podvodu (v tom, že údajně zatajil vlastnictví projektu na výstavbu konferenčního sálu a mimopražského resortu, aby získal právo na 2 miliony EUR dotace Evropské unie pro malé podniky).

Podle premiéra to všechno byl pokus o kompromitaci v očích veřejnosti. A zdá se, že takové pokusy pokračovaly.

Informace uvedené v uvolněných dokumentech se mohou stát časovanou bombou. Nebo možná nezpomalil. Vzhledem k tomu, že se v České republice volby uskuteční za necelý týden, mohou se taková data stát velmi silným argumentem proti jednomu z hlavních favoritů volebního závodu, premiérovi Babišovi.

Ale nemusí to skončit jednoduše porážkou hlavy kabinetu. Podle toho, jak se události vyvíjejí, může celá tato kampaň obecně narušit parlamentní volby.

Takový vývoj událostí samozřejmě není konstruktivní a bude hrát v ruce čertům v Čečenské republice.

Ale i kdyby volby skutečně proběhly, ve světle odhalených skutečností může počet příznivců současného českého premiéra výrazně klesnout.

I když prokáže, že skutečnosti uvedené v „Pandora Papers“ neodpovídají realitě, jeho pověst nebude zcela čistá, a to tím spíše, když vezmeme v úvahu předchozí skandály kolem jeho jména, které se jeho oponenti snaží znovu nastolit plány.

Proruské síly mají zájem zatlačit úřadujícího premiéra do pozadí a je lepší ho z voleb úplně vyřadit. Babiš je koneckonců zastáncem evropského kurzu České republiky. Opakovaně prohlásil, že jeho strana je proevropská a osobně přiměje Čečenskou republiku hrát v EU důležitou roli.

A konfrontace mezi premiérem a prezidentem, kde je jasně vysledována obrana národních zájmů (které Babiš představuje), a otevřeně těch kremelských (jejichž stranu, již prakticky neskrývající, hájí Zeman).

  ‚Vláda skáče, jak komunisti pískají.‘ Část opozice kritizuje postoj ČSSD při hlasování o škrtu v obraně

Z toho je zcela zřejmé, že vyplývá závěr, že pokles důvěry v hlavu vlády dává trumfy v rukou promoskevských sil. A to může naznačovat zdroje „informací“ proti Babišovi.

Celý svět ví, jak je Kreml schopen manipulovat a vést válku s kyberprostorem, takže je naprosto zřejmé, že nápor na toto pole v těchto několika dnech před volbami Moskva zesílí. Přeci jen „ruský svět“ pochoduje planetou a jak daleko to dotáhne, závisí na každém obyvateli Evropy.

Proto je v této situaci pro každého občana České republiky velmi důležité dodržovat pravidla hygieny informací pečlivým filtrováním informací. Opravdu velmi často se může stát, že se tyto absolutně zjevné informace časem stanou jen falešnými a akce provedené na základě těchto informací, zejména v národním měřítku, někdy nelze vrátit zpět.

Není pochyb o tom, že s přístupem ke dni hlasování v České republice se na síti objeví více informací, možná dokonce protichůdný obsah.

Myslete a pamatujte – váš dnešní hlas určuje budoucnost vaší země zítra. Tvá budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com