Místo, kde si Babiš koupil luxusní vilu: idylka na riviéře a Putinovi kamarádi

seznamzpravy.cz

Premiérovy nemovitosti v jižní Francii, které jsou předmětem aféry Pandora Papers, se nachází v městečku Mougins, kam se vydali reportéři Seznam Zpráv.

Nedaleko moře i hor, několik kilometrů od jihofrancouzského Cannes, leží malebné středověké městečko Mougins. Labyrintově vystavěné centrum tvoří kamenné domy s pastelově barevnými okenicemi. Na každém rohu restaurace, kavárna nebo galerie. A na dohled také kovová brána uprostřed béžové zídky s elegantním růžovým vývěsním štítem „Château Bigaud“.

Právě to je brána k jednomu z pozemků, kde se nachází i luxusní vila s bazénem, vinným sklepem, saunou nebo kinosálem a také další nemovitosti ležící na rozsáhlých šestnácti parcelách o více než třech hektarech půdy. Vše v majetku svěřenských fondů premiéra Andrej Babiše. Podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) však peníze na koupi nemovitosti a pozemků pocházejí přes utajované transakce v daňových rájích.

„Vůbec netuším, kdo to vlastní ani kdo tam běžně přebývá,“ odpovídá na dotaz Seznam Zpráv správce vily a pozemku, který se nachází naproti přes ulici. „Vašeho pana premiéra? Takže to jsme sousedi!“ Na poštovní schránce není žádné jméno, pouze prosba o nevhazování reklamy. Na zvonku pouze prostý popisek „villa“.

Muž, správce nedalekého domu, který si nepřál být jmenován, dál vypráví, že jinou vilu ze sousedního komplexu vlastní kdosi z Lotyšska. Ve stejnou chvíli v bráně, jež sousedí právě s Château Bigaud, vyjíždí auto s lotyšskou poznávací značkou.

„Jinak to tu skoro všechno v Mougins vlastní Rusové,“ pokračuje správce. „Ve vesnici se povídá, že hned tady (ukazuje na další pozemek v dohledu) to vlastní Putinovi kamarádi,“ jmenuje asi čtyřicetiletý muž ruského prezidenta.

Dneska je tu cvrkot

Ke všem zmíněným pozemkům i k těm, které patří Andreji Babišovi, vede úzká jednosměrka v prudkém kopci. Vysoké ploty ještě převyšují vzrostlé túje a borovice, místy také tropické palmy. Cesta je nenápadnou odbočkou z hlavní několikaproudové ulice, hluk ale právě přes stromy téměř nedoléhá.

  Děti během epidemie zmeškaly 112 miliard dní vyučování

Kolem honosných vil je ale právě daleko větší „cvrkot“, než je obvyklé. Kromě zmíněného správce a mladého dělníka, který opravuje kus asfaltové silnice, krouží kolem plotů další Češi. Do Francie se na „Babišovu vilu“ přijeli podívat i aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii.

„Chtěli jsme to natočit, být na místě a ukázat, kdo je vlastně Andrej Babiš. Že za PR vizuálem ‚budu za vás bojovat až do roztrhání těla‘ není člověk, který by byl jakkoliv ohrožený,“ říká Seznam Zprávám místopředseda spolku Jiří Jakub Zévl. Reportéři Seznam Zpráv se na místě s aktivisty potkali čistě náhodou. Na otázku reportérů, jak „Chvilkaři“ zafinancovali velmi narychlo cestu na jih Francie, odpověděl Zévl, že na takové výdaje ve spolkových financích prostor je. Peníze spolek Milion chvilek pro demokracii vybral pomocí fundraisingu.

Chátrající Paloma

Doslova co by kamenem dohodil od brány do Château Bigaud je dnes už zavřená restaurace Paloma, která patří do svěřenského fondu Andreje Babiše. Michelinská luxusní restaurace však v říjnu roku 2019 zkrachovala. „Utopily se v ní miliony eur,“ komentoval definitivní uzavírku podniku před dvěma lety Jakub Šíp z vedení restaurace pro francouzský tisk.

Dnes Paloma očividně chátrá. Vývěsní štít na kamenné zídce stále visí, přes nízký plot je ale vidět zaneřáděný dvůr plný použitých kuchyňských spotřebičů. Přitom město Mougins má ve svých diářích zapsáno každý gastro specialista ve Francii i ve světě. Na malé město o necelých 20 000 obyvatel připadá pět restaurací, které jsou oceněné michelinskými hvězdami (nejprestižnější kulinářské ocenění).

Restaurace Paloma, „provensálská sestra“ té v Průhonicích, pravděpodobně dostala jméno po dceři slavného malíře Pabla Picassa, který v Mougins strávil posledních dvanáct let života. Úspěch ale premiéru Babišovi nepřinesla. Před konečným krachem dlouhodobě strádala jak finančně, tak kvalitou.

  Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než udával dřív

Podle zaměstnankyň mouginského informačního centra ale do města zavítají ročně davy turistů, Právě za gastronomií, ale i za až neuvěřitelnými výhledy do zvlněné krajiny francouzské Riviéry. Místy to působí spíše jako skanzen než reálné současné město: skupinka důchodců hraje pétanque, elegantní dámy projíždějí na kole a středověké zdi obrůstá břečťan. „Kdo tu v Mougins vlastní vilové komplexy, to nikdo neví, lidé odtamtud si hodně hlídají soukromí,“ dodává asi třicetiletá žena z infocentra.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com