Co bude s Babišem, když nebude ve vládě? Řešení rébusu se nabízí

idnes.cz

Česko je v nejistotě ohledně zdraví Miloše Zemana. Volba hlavy státu má být v lednu 2023.

Andrej Babiš se na povolební tiskové konferenci vysmál představě, že by v nové politické éře zastával prestižní post šéfa Poslanecké sněmovny. A potvrdil svá dřívější slova, že neplánuje být ani opozičním politikem. Zároveň se však bránil tomu, že končí v politice.

Babišovský rébus jedno řešení má – tím je prezidentská volba, která Česko čeká v řádném termínu za rok a půl. Podle některých hlasů z ANO by solidní volební výsledek parlamentních voleb mohl Babiše přimět usilovat o post hlavy státu, byť to v minulosti odmítal.

Každopádně dosud nejmocnější Čech se ocitá v nečekaném vzduchoprázdnu. I se všemi svými problémy, jako je například očekávaný verdikt v kauze podvodu na farmě Čapí hnízdo.

Babiš byl při svém vystoupení ve štábu ANO celkem smířlivý. „Uvidíme, jestli ta příští vláda bude lepší než ta naše,“ řekl například, jako by už přijal skutečnost, že ANO vládnout nebude. Gratuloval Petru Fialovi, šéfovi SPOLU k vítězství. A v jeden okamžik se srdečně rozesmál.

„Já jsem manažer, moje místo je ve vládě. Sněmovna je peklo,“ řekl Babiš, když dostal od novinářů dotaz, zda by akceptoval post předsedy Sněmovny, jak navrhuje vítězná koalice Spolu. Tento post je přitom třetí nejvyšší ústavní pozicí.

Teď neuvažuji

Babiš řekl, že pokud ho prezident pověří vyjednáváním o vládě, začne jednat se Spolu. To už ale avizovalo, že nemá zájem.

Jak budou jednání probíhat, se teprve uvidí. Jisté je, že Babiš musí myslet několik kroků dopředu. V sobotu večer trval na tom, že „nevýhra“ ve volbách není předzvěstí konce ANO coby hnutí na jedno použití. „Hnutí tu bude, čekají nás krajské a prezidentské volby, v nichž budeme participovat,“ uvedl Babiš.

  Počet nově nakažených covidem v pátek klesl k tisícovce

Na konec tiskové konference dostal dotaz právě na prezidentskou volbu. „Teď o tom neuvažuji,“ uvedl. Jde o jisté změkčení vyjádření – dříve tuto možnost striktně odmítal.

Česko se momentálně nachází v nejistotě ohledně zdraví prezidenta Miloše Zemana. V září byl hospitalizovaný, po několika dnech mlčení Hrad přiznal, že je hlava státu nemocná. Nakonec se ukázalo, že nebude moci ani dojít do volební místnosti.

Prezidentská kandidatura Andreje Babiše se tak vznášela nad pražským Chodovem. Politici z hnutí ANO odpovídají na dotaz na Babišovu prezidentskou kandidaturu unisono. „Je to otázka na pana premiéra. Ale já bych mu svůj hlas samozřejmě dal,“ uvedl například končící předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Pokud Babiš nebude premiérem, měl by podle poslance Roberta Králíčka přehodnotit svůj postoj k prezidentské kandidatuře. „Výrazný výsledek by podle mého názoru měl přesvědčit pana premiéra, aby kandidoval na prezidenta, pokud by nebyl premiér,“ řekl Seznam Zprávám.

Pokud by se Babiš přece jen pro prezidentskou kandidaturu rozhodl, mohla by mu z hlediska strategie vyhovovat opoziční vláda SPOLU a PirStanu. Mohl by se vůči ní vyhraňovat a mobilizovat své voliče.

Ostatně už o povolební noci nasadil takřka zemanovskou rétoriku rozdělení země na metropoli a zbytek. „Prohráli jsme to kvůli Praze, Praha nesnáší Babiše,“ uvedl.

Už parlamentní kampaň byla skoro prezidentská – soustředěná jen na osobu Babiše. Hlavní slogan zněl „Budu se za vás rvát až do roztrhání těla“ – o ANO jako takovém ani slovo.

Vidina prezidentské kandidatury by mohla z pohledu Babiše být také pojistkou jeho byznysových a politických zájmů. Babiše za měsíc čeká verdikt státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo. Uvidí se, zda bude muset k soudu v kauze dotačního podvodu.

Babiš v minulosti říkal, že prezidentská funkce je pro něj coby manažera příliš ceremoniální. Zároveň se ale vždy hodně angažoval v zahraniční politice. Tu částečně převzal i po Zemanovi, kvůli jeho zdravotním obtížím a omezené možnosti cestovat.

  Ministerstvo vnitra zatím eviduje osm přihlášek do prezidentské volby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com