Česko zatím neobdrželo reakci na žádost o omluvu Skotské fotbalové asociace

the4thofficial.net

Česká republika zatím neobdržela oficiální reakci na žádost ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) o omluvu Skotské fotbalové asociace kvůli výrokům jejího poradce po zápase Evropské ligy mezi pražskou Spartou a Glasgow Rangers. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. Kulhánek si na začátku října předvolal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby s ním jednal o urážkách českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti s utkáním.

Zápasu na stadionu Sparty na konci září mohli přihlížet jen dětští diváci s doprovodem, opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers i Kamarův právník chování diváků odsoudili.

Poradce svazu pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley na twitteru napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod. Kulhánek Archera požádal, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o jednoznačné distancování od poradce.

„Oficiální zprávu nemáme, ale požadavek ministra zopakoval tento týden při návštěvě Skotska pan náměstek Martin Smolek,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva Eva Davidová. Smolek ve Skotsku byl u znovuotevření honorárního konzulátu v Edinburghu.

Mladí fanoušci bučením dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky. Kamara tehdy ohlásil, že na něj od Kúdely směřovala rasistická poznámka, po utkání jej pak fyzicky napadl. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od asociace UEFA zákaz startu v deseti zápasech, a přišel tak o mistrovství Evropy. Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Podle Kulhánka nevole, která se vůči Kamarovi projevila, neměla nic společného s jeho barvou pleti, ale se zmíněnými dřívějšími událostmi.

  US Open: Postup Kvitové s Plíškovou, Nosková s Hradeckou vyřadily sestry Willamsovy

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com