Erdogan chce prohlásit deset velvyslanců za nežádoucí. Vyzvali k propuštění vězněného filantropa

irozhlas.cz

Velvyslanci deseti zemí v Turecku budou podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prohlášeni za nežádoucí osoby. Ambasadoři Spojených států, Francie, Německa a dalších vyzvali Ankaru k propuštění vězněného filantropa Osmana Kavaly.

Erdogan nařídil ministrovi zahraničí, aby záležitost urgentně vyřešil, konkrétní termín však neuvedl. „Prohlášení těchto 10 velvyslanců za nežádoucí osoby musí být vyřízeno co nejrychleji,“ prohlásil.

„Poznají Turecko a porozumí mu. V den, kdy nebudou Turecko znát a rozumět mu, ho opustí,“ řekl Erdogan davu v severozápadním městě Eskişehir. Prezident rovněž prohlásil, že tito diplomati nemají žádné právo přijít na turecké ministerstvo zahraničí a vydávat tam rozkazy.

Mezi dotčenými velvyslanci jsou také ambasadoři Finska, Nového Zélandu, Kanady, Dánska, Nizozemska, Norska a Švédska. Ti ve společném prohlášení uvedli, že pokračující průtahy v Kavalově procesu vrhají stín na respektování demokracie a vlády práva v Turecku.

Ankara vyjádření označila za „nezodpovědné“.

Roztržka se Západem

Co se nyní stane, není podle zpravodajského webu BBC jasné. Označení diplomata za personu non grata, česky nežádoucí osobu, v praxi znamená vyhoštění a je často provázeno recipročními kroky druhé strany.

Sedm z deseti velvyslanců zastupuje spojence Turecka v rámci NATO. Podle agentury Reuters by jejich vyhoštění představovalonejvětší tureckou diplomatickou roztržku se Západem za 19 let, co je Erdogan u moci.

Šest z deseti velvyslanců zastupuje členské země EU. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli na twitteru napsal, že „vyhoštění deseti velvyslanců je důkazem autoritářského směřování turecké vlády“. „Nenecháme se zastrašit. Svobodu Osmanu Kavalovi,“ dodal.

Norské ministerstvo zahraničí podle Reuters uvedlo, že jeho ambasáda v Ankaře od tureckých úřadů neobdržela informace související s Erdoganovým prohlášením. Podobně později reagovalo i Dánsko.

„Náš velvyslanec neudělal nic, co by opodstatňovalo vyhoštění,“ uvedla norská diplomacie v e-mailu agentuře Reuters. Doplnila, že Tureckonorské stanovisko k věci zná. „Budeme nadále vyzývat Turecko, aby dodržovalo demokratické standardy a vládu práva, ke kterým se země zavázala podle Evropské úmluvy o lidských právech,“ uvedlo Oslo.

  Výbuch domu v Paříži si vyžádal nejméně 37 zraněných, stav čtyř je kritický

Dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod řekl, že dánská diplomacie neobdržela od Ankary oficiální oznámení, a dodal, že je v úzkém kontaktu s přáteli a spojenci. „Budeme nadále hájit naše společné hodnoty a zásady, což také dokládáme ve společném prohlášení,“ poznamenal.

Uvězněný filantrop

Turecko obviňuje Osmana Kavalu z financování protivládních protestů z roku 2013 a podílu na pokusu o převrat v roce 2016. Filantrop všechna obvinění odmítá. Ve vězení je přes čtyři roky.

Loni v únoru ho soud zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, po několika hodinách na svobodě ho ale policie opět zatkla kvůli obvinění z podílu na pokusu části armády o puč z roku 2016. Posléze nejvyšší soud jeho zproštění v souvislosti s protesty v roce 2013 zrušil.

Evropský soud pro lidská práva označil v roce 2019 Kavalovo obvinění za politicky motivované a vyzval k jeho okamžitému propuštění.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com