Zákaz vstupu do práce bez testu či očkování? Už se to zvažuje, řekl Hamáček

irozhlas.cz

Končící ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že pokud se bude epidemiologická situace dále zhoršovat, dojde ke zpřísnění opatření. Jednou z možností pak podle něj je, že by do práce mohli jít jen lidé, kteří se mohou prokázat potvrzením o bezinfekčnosti. Případné testy by si pak museli zaměstnanci hradit sami.

„Pokud by se situace dále zhoršovala, došlo by ke zpřísnění opatření. Konkrétně by došlo k rozšíření míst, kde by bylo potřeba se prokazovat potvrzením o očkování, testu či prodělání covidu,“ řekl po jednání štábu Hamáček.

Podle něj by mohlo být potvrzení o bezinfekčnosti vyžadováno například nově na pracovišti. „Případné testy by si musel hradit zaměstnanec. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje výklad příslušného paragrafu zákoníku práce za tímto účelem,“ uvedl.

„A pokud by nebyl zaměstnanec potvrzení o bezinfekčnosti schopný předložit, tak by to znamenalo překážky na straně zaměstnance,“ doplnil Hamáček.

Ministr také vysvětlil, že se jedná o princip „italského systému“, kdy se musí zaměstnanec prokázat zaměstnavateli, že je negativní, jinak nejde do práce.

Plošné testování žáků v osmi okresech

Hlavní prioritou pak podle Hamáčka je, aby nedošlo k uzavírání škol. V prvním listopadovém týdnu se ale chystá plošné testování ve školách v okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Podle aktuálních dat se bude testování ve školách týkat osmi okresů, hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji,“ řekl Hamáček. Právě na severu Moravy je epidemiologická situace nejhorší.

Z dat o covidu plyne, že testy ve školách budou v okresech Prachatice, České Budějovice, Opava, Šumperk, Prostějov, Ostrava-město, Brno-venkov a Karviná.

Hamáček také uvedl, že příjezdový formulář bude zachován i po rozhodnutí soudu o zrušení povinnosti ho vyplňovat při návratu do České republiky. „Ministerstvo zdravotnictví doplní odůvodnění,“ naznačil.

„Situace se zhoršuje, roste počet případů i hospitalizací. U hospitalizovaných jsou ale čísla lepší než v minulých vlnách,“ uvedl také šéf krizového štábu.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com