Policie i detektivové NCOZ prověřují dění a lidi z okolí prezidenta Zemana

idnes.cz

Policisté na základě trestních oznámení prověřují dění kolem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana, uvedlo ve středu Městské státní zastupitelství v Praze. V polovině října jich obdrželo několik. Lidé v nich upozorňovali na možný trestný čin přisvojení prezidentské pravomoci nebo neposkytnutí pomoci.

Podle Respekt a Aktuálně.cz lidi z okolí prezidenta Zemana nyní také prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Konkrétně mají zjišťovat to, zda se nedopustili trestného činu neposkytnutí pomoci a přisvojení pravomoci úřední osoby.

Pod dozorem rakovnického státního zastupitelství prověřují, zda v Lánech prezidentovi lidé nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci. Státní zastupitelství v Praze 6 také dozoruje prověřování možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí pachatelům dva roky vězení.

Mohl být spáchán trestný čin

„Státní zastupitelství všechna již doručená podání administrativně zpracovalo a po prvotním posouzení jejich obsahu je postoupilo k přijetí dalších opatření policejnímu orgánu. Policejní orgán v návaznosti na tuto skutečnost zahájil v předmětné věci trestní řízení, respektive sepsal záznam o zahájení úkonů trestního řízení,“ uvedl ve zprávě mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, který současně podotkl, že počet přijatých trestních oznámeních nemusí být konečný.

Cimbala ve zprávě podotkl, že nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. „Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ doplnil Cimbala a současně potvrdil informaci vyplývající z tiskové zprávy Okresního státního zastupitelství v Rakovníku.

V dané zprávě se píše, že zastupitelství 15. října letošního roku obdrželo podání, kdy z jeho obsahu bylo patrné, že se jedná trestní oznámení pro podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci a přečinu přisvojení pravomoci úřadu ve vztahu k panu prezidentu republiky.

Pochyby o pravosti Zemanova podpisu

„Část podání týkající se podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci byla postoupena policejnímu orgánu k prověření. Část podání týkající se přisvojení pravomoci úřadu byla z důvodu věcné a  a místní příslušnosti postoupena Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6,“ píše se v tiskové zprávě Okresního státního zastupitelství v Rakovníku.

  Policie řeší desítky poznatků v souvislosti s tragédií na FF UK

Několik trestních oznámeních mířilo také na možné pochyby o pravosti Zemanova podpisu na listině, kterou na 8. listopadu svolává zasedání Sněmovny. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal třeba Matěj Hollan, ředitel Asociace nestátních organizací a bývalý brněnský zastupitel.

Hollan pak trestní oznámení rozšířil o podezření na spáchání trestných činů proti zdraví a životu a sabotáž. Odkazuje se přitom na vyjádření exministryně a psychiatričky Džamily Stehlíkové či na informace z médií.

„Situace už překračuje meze, kdy se k tomu dá jen mlčet. Hlavní důvod je to obrovské informační vakuum,“ uvedl nedávno Hollan pro iDNES.cz. Doplnil, že nemá v ruce žádné důkazy, ale podle mediálního obrazu celé věci i podle komunikace Kanceláře prezidenta republiky je nutné, aby policie jednání prošetřila.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com