Zemanovi je lépe, nemocnice ho přesunula na běžný pokoj

idnes.cz

Ústřední vojenská nemocnice přesunula prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj. V nemocnici je od 10. října.

Prezident Miloš Zeman je v nemocnici téměř měsíc. Do teď byl hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice. Dnes ho díky zlepšení zdravotního stavu přesunuli na běžný pokoj.

„Dnes, tj. ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ napsala mluvčí špitálu Jitka Zinke a potvrdila tak dopolední informaci Deníku N.

Nemocnice také uvedla, že důvodem hospitalizace byla dekompenzace známého chronického onemocnění, ke které vedl zhoršený příjem potravy a tekutin. „Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu,“ uvedla nemocnice v tiskové zprávě.

ÚVN také dodala, že zpráva je zveřejněna se souhlasem prezidenta republiky Miloše Zemana.

Kdy přijme Fialu?

Pokud se prezident přesune na běžný pokoj, mohl by se tak setkat s kandidátem na premiéra a šéfem ODS Petrem Fialou, a to poprvé od voleb. „Zatím termín nemám, předpokládám, ze ho dostanu, jakmile to bude možné,“ sdělil dnes Fiala Seznam Zprávám.

Zemanův ošetřující lékař Zavoral svolal lékařské konzilium, které posoudí zdravotní stav prezidenta. Poprvé se sejde tento pátek 5. listopadu. Podle končícího rektora Univerzity Karlovy a lékaře Tomáše Zimy, který je členem konzilia, je nejprve nutné prostudovat si lékařské zprávy a pak teprve jít za pacientem. Odborníci z konzilia by se podle něj měli vyjádřit k nemoci prezidenta a její prognóze.

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

  Válek: Zajistit dohodu v nemocnicích je odpovědnost odborů a ČLK

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala už dříve uvedl, že Sněmovna by o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Organizační výbor Senátu stanoví termín případné schůze horní komory k převodu pravomocí až 9. listopadu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com