Šéf Bohemia Energy se emotivně omluvil klientům a řekl, proč převáděl majetky

seznamzpravy.cz/

Podnikatel Jiří Písařík promluvil. Spolumajitel Bohemia Energy se vyjádřil k pádu své skupiny, která dodávala elektřinu a plyn na více než 900 tisíc míst.

Statisíce klientů společností ze skupiny Bohemia Energy se 13. října dozvěděly, že jejich dodavatel končí. A následoval přesun k dodavatelům poslední instance a násobně vyšší účty.

Největší alternativní dodavatel energií Bohemia Energy stačil ještě před ukončením své činnosti vyčerpat veškerý finanční polštář, který měl z minulých let. V součtu to byly přes čtyři miliardy korun. Na svém prvním veřejném vystoupení od konce Bohemia Energy to řekl spolumajitel firmy Jiří Písařík.

„Bohemia Energy jsme budovali 16 let. Byla každodenní součástí našeho života, a že to už tak nebude, je pro nás něco naprosto nepochopitelného. Je to jako kdybyste pohřbívali někoho blízkého. Každý den se probudím a říkám, si, že je to jen zlý sen,“ řekl v emotivním proslovu Písařík.

„Naši zákazníci si zaslouží omluvu. Zaslouží si ji proto, že jsme to celé nedokázali. Je nám velmi líto, že v současné chvíli musí řešit takové komplikace, které teď řeší. Naprosto chápu, že se na nás zlobí. Přicházíme s vysvětlením až po třech týdnech, ale pořád je to pro nás velice těžké,“ dodal.

„Bojovali jsme do posledního okamžiku, abychom klientům mohli dodávat energie. Bohemia Energy byla za poslední roky finančně extrémně silná. Za posledních šest let jsme si jako společníci nevyplatili žádnou dividendu. Veškerý nerozdělený zisk zůstával ve společnosti. To také výrazně pomohlo. Veškerý nerozdělený zisk byl použit na to, abychom energie pro zákazníky utratili až do poslední chvíle,“ uvedl Písařík.

Podnikatel zároveň popřel, že by firma byla v insolvenci. „Nemáme žádné závazky po splatnosti,“ dodal.

Byznysmen zároveň vinu za konec Bohemia Energy kromě extrémně vysokých cen energií svedl na banky. Společnost se 12. října dozvěděla, že od nich nezíská slíbené financování, které by jí ve vzniklé situaci mohlo pomoct. „Splnili jsme podmínky bankéřů, přesto nebyli ochotní k dalšímu jednání. Osobně to považuji za velký podraz ze strany bank. Roky, kdy jsme jejich financování nepotřebovali, nebyl žádný problém, a když jsme je potřebovali, byl najednou konec,“ doplnil Písařík.

  Nový jízdní řád na pražské železnici otevře zastávku Eden

Písařík také řekl, že Bohemia Energy ukončí činnost i dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. „Amper Market je v současné době ztrátová firma a dodávky dotujeme. Ani to není firma, kterou plánujeme držet dlouhodobě, a v okamžiku, kdy dodáme energie těmto zákazníkům, tak její provoz určitě ukončíme. Očekávám, že to bude někdy během roku 2022,“ uvedl.

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodává firma, která jako jediná přežila říjnový konec skupiny, elektřinu asi 8500 zákazníkům. Písařík uvedl, že mezi klienty společnosti jsou především zákazníci typu nemocnice, školy, teplárny nebo úřady a že firma svým závazkům dostojí.

Majitel Bohemia Energy k případu dosud mlčel, komunikovala za něj tisková mluvčí. Krátce po oznámení konce Bohemia Energy se však Jiří a Hana Písaříkovi pokusili převést část svých nemovitostí na předpřipravené prázdné firmy. V katastru již dokonce změna majitele odstartovala.

Písařík na tiskové konferenci odmítl, že by nemovitosti chtěl „odklonit“ od věřitelů. Jejich přesměrování do nových firem zdůvodnil ochranou svého soukromí.

„Ve světle štvanice, která se v posledních týdnech děje, se z těchto nemovitostí stalo žádané safari pro všechny, kteří chtějí vidět Písařika naživo. Možná, že pochopíte, že vzhledem k tomu, že tyto nemovitosti byly psané na mě jako fyzickou osobu, bylo možné za dvě minuty zjistit, kde bydlím. Proto jsem se s ohledem na bezpečnost a soukromí rozhodl, že nemovitosti převedu na právnickou osobu. Tu právnickou osobu vlastním. Odmítám, že bych vyváděl nějaký majetek. Jediná změna je, že tyto nemovitosti nevlastním jako fyzická, ale jako právnická osoba,“ poznamenal.

Dokončení operace kolem majetku ale zabránilo předběžné opatření, které na návrh insolvenčního správce Jaroslava Brože vyhlásil Městský soud v Praze.

Brož je správcem konkurzu zkrachovalého byznysmena Tomáše Bárty, který se s Písaříkovými roky soudí o desetiprocentní podíl v Bohemia Energy. Podíl v Bohemia Energy byl hlavní položkou, od níž si Bártovi věřitelé slibovali uspokojení pohledávek.

  Analytici: Volby v Polsku v ČR ovlivní kurz koruny a ceny pohonných hmot

Insolvenční správce Brož nyní naznačuje, že další právní kroky proti Písaříkovým můžou následovat. „Ve hře je vícero předběžných opatření. Reagujeme na alarmující zprávy, které přicházejí,“ řekl bez dalších podrobností na dotaz SZ Byznys.

Bohemia Energy dodávala elektřinu a plyn více než 900 tisícům zákazníků. Písařík slibuje, že vyúčtování dostanou do konce roku „Všem klientům budou do konce roku vyúčtovány přeplatky energie, a to jak plynu, tak elektřiny. Jsme nyní nuceni zákazníkům vystavit 1,2 milionu faktur, a to v extrémně krátké době. Tento objem faktur bychom normálně vystavovali celý rok,“ popsal.

Bohemia Energy svým bývalým klientům zasílá vyúčtování přeplatků na zálohách průběžně na základě podkladů, které získala od provozovatelů distribučních soustav. Pokud lidem nesouhlasí konečný stav odběru, měli by postupovat dle standardního reklamačního řízení.

Podnikatel současně odmítl spekulace, že konec Bohemia Energy byl oznámen až 13. října jen kvůli tomu, že víkend předtím byly volby. Definitivní tečku za příběhem firmy podle něj udělalo až zmíněné setkání s bankéři, které se uskutečnilo 12. října. Nikdo z vlády podle Písaříka dopředu o konci firmy informován nebyl. Společnost se jen v dané době chtěla setkat se zástupci Energetického regulačního úřadu. Schůzka se ale nakonec neuskutečnila.

Na Bohemia Energy začala v úterý chodit první trestní oznámení ze strany politiků. Na vrchní státní zastupitelství jej podali zástupci Pirátské strany, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a SPD. Důvodem byly právě přesuny majetků a podezření z podvodného jednání.

Náhrada škody na obzoru

Není to však jediný problém, kterému nyní Bohemia Energy a Písaříkovi čelí. Bývalí klienti začali volat po náhradě škod, které jim vznikly v důsledku přechodu k dodavatelům poslední instance. Tam totiž platí i o stovky procent víc.

V září, tedy ještě před oznámením ukončení dodávek energií, začala Bohemia Energy svým odběratelům měnit stávající produkty, včetně těch fixních, na tarif navázaný na velkoobchodní ceny energií. Nejenže nový produkt je v současné době nevýhodný, ale zároveň byl tento krok i v rozporu se smlouvami.

  Uživatelé po celém světě měli problém s výpadkem služeb firmy Meta

Bohemia Energy začala dodávat elektřinu v roce 2006, později k ní doplnila i plyn. Od té doby přesáhlo jmění Jiřího Písaříka osm miliard korun, což z něj udělalo 37. nejbohatšího Čecha. Konec Bohemia Energy však Písaříka z žebříčku miliardářů vymazal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com