Tisíce lidí v Praze porušovaly opatření, akce byla podle úředníka v pořádku

idnes.cz

Staroměstské náměstí v Praze zaplnilo ve středu odpoledne 10 tisíc lidí, odhadla policie. Protestovali kvůli opatřením proti covidu. Účastníci akce svolané hnutím Otevřeme Česko – Chcípl PES spolu s dalšími asi třemi desítkami uskupení neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Řečníci označovali rozhodování vlády zdůvodněné snahou o omezení šíření viru za protiústavní.

Policisté opakovaně vyzývali účastníky, aby dodržovali platná protiepidemická opatření. Rozpustit shromáždění bylo v kompetenci pracovníka magistrátu, který byl na místě.

„V tomto konkrétním případě tento pracovník neshledal důvod k rozpuštění shromáždění,“ uvedla policie na Twitteru.

„Nad demonstrací vykonává dohled Policie České republiky a strážníci městské policie poskytují součinnost. Správní řízení pak případně vede státní hygienická služba,“ reagoval pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Dle sdělení úředníků zákon neumožňuje rozpustit shromáždění kvůli nedodržování vládních covid opatření. Šlo by to rozpustit, kdyby tam třeba začali hajlovat nebo kdyby se dopouštěli násilí. Nicméně zákon dává stejné pravomoci i Policii České republiky,“ dodal Hřib.

„Nás je v Praze 230, a jestliže dostaneme nějaký podnět, tak se tím budeme zabývat,“ uvedl mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

„Je úžasné vidět plný Staromák lidí, kteří nemají roušky a nebojí se,“ přivítal účastníky demonstrace na úvod vlastník restaurace Šeberák a předseda hnutí Chcípl PES Jakub Olbert.

Řečníci a účastníci protestu zpochybňovali pandemii covidu-19 jako takovou a popírali smysl očkování.  V celé zemi je podle Olberta polovina lidí, kteří smýšlí stejně.

„Ukážeme jim, že náš boj má smysl. Dokážeme docílit toho, co chceme,“ řekl Olbert. Cílem je podle něj získat zpět svobodu a občanská práva.

Podobně se vyjádřili zástupci dalších uskupení, podle kterých postup státu vede k likvidaci demokracie a totalitě. Například předseda Svobodných Libor Vondráček do davu zvolal, zda lidi souhlasí s tím, že je v Česku pandemie zvůle moci a nenávisti. Sklidil potlesk. Když se ptal, zda si někdo myslí, že je v zemi pandemie neočkovaných, protestující naopak nesouhlasně bučeli.

  ODS podle Stanjury nepočítá s vytvořením vlády s ANO po volbách

Vadí všechna covidová opatření

Předsedkyně Trikolory Zuzana Zahradníková Majerová řekla, že ji dnešní demonstrace připomíná rok 1989. „Jen komunistickou totalitu nahradila totalita covidová,“ uvedla. „Pojďme se nebát!“ vyzvala a připomněla jedno z hesel sametové revoluce Kdo, když ne my, kdy, když ne teď.

„Vadí nám experimenty na dětech a úplně všechna proticovidová opatření,“ uvedl jeden z účastníků, pan Václav. O covidu tvrdí, že je to nemoc jako každá jiná a podle toho by se s ní také mělo pracovat.

Mezi demonstranty se často opakovalo, že jim vadí, že se dělají rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými. Primárně by ale byli nejradši, kdyby vůbec žádná opatření zavedená nebyla. „Bojujeme za svobodu, vadí nám co se tady děje. Přál bych si zrušení zavedených restrikcí, protože si myslím, že jsou úplně zbytečné,“ říká další z demonstrujících pan Josef, který na demonstraci přijel z Jižních Čech.

Demonstranti třímali transparenty s nápisy jako „Stop covid opatřením“ či „Svoboda, ne covid-restrikce a covid-debilismus“ a množství českých vlajek a vlajek přeškrtnuté Evropské unie.

Šíření pandemie se v Česku i nadále zrychluje. Laboratoře za úterý odhalily 22 479 nově nakažených. Je to nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie. Dosavadní nejvyšší nárůst byl letos 6. ledna, kdy přibylo 17 778 nově nakažených.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie, jejím cílem je ukázat na nesmyslnost vládních opatření kvůli koronaviru. V lednu 2021 rebelující hospodští založili politické hnutí Otevřeme Česko

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com