‚Schůzka byla velmi konkrétní,‘ hodnotil Bartoš první ze série hovorů prezidenta s budoucími ministry

irozhlas.cz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš přijel na schůzku za prezidentem Milošem Zemanem v pondělí odpoledne na zámek v Lánech. Odstartovala tak série rozhovorů s kandidáty na ministry koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty. „Schůzka byla velmi konkrétní, bavili jsme se o prioritách pro resort ministerstva místního rozvoje i v otázkách digitalizace,“ sdělil na tiskovém briefingu Bartoš.

Bartoš by se v nové vládě měl stát vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj. Za Zemanem přijel do Lán jako první z nominantů, hlava státu kandidáty bude přijímat v abecedním pořadí.

Protože má Zeman koronavirus, jednal s Bartošem zpoza plexisklo, jak dokládá fotografie zveřejněná mluvčím prezidenta Jiřího Ovčáčka na twitteru. Aspirant na ministerský post při tiskové konferenci dále přiblížil epidemiologické okolnosti schůzky: při příjezdu do zámku byl otestován s celým svým doprovodem. Sám si však udělal již ráno antigenní test, aby poté nebyl překvapen z možného výsledku.

Bartoš uvedl, že se s prezidentem bavili mimo jiné i na stavebním zákoně nebo dostupnosti bydlení. „Pan prezident byl poměrně detailně informován, jaká jsou ta největší úskalí daného resortu,“ konstatoval.

Ohledně spekulací, které se rojí v souvislosti s avizovaným nesouhlasem Zemana na jedno jméno z chystané vlády Petra Fialy, se předseda Pirátů Bartoš nechtěl vyjadřovat. S prezidentem se dohodli, že směrem k veřejnosti konkrétní jména komunikovat nebudou, nebavili se o tom prý ani spolu.

Jmenování premiéra

Prezident je kvůli onemocnění covidem v izolaci, z toho důvodu budou i následující jednání vypadat podobně jako to nedělní s Petrem Fialou (ODS). Nového premiéra jmenoval Zeman zpoza plexisklové bariéry, později s ním mluvil zhruba 45 minut prostřednictvím videokonference.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s premiérem Fialou. Plánované schůzky prezidenta s kandidáty znamenají v aktuální epidemické situaci zdržení, připustil Bartoš. „Mohlo by se postupovat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav prezidenta,“ dodal.

  ‚Prezident nejedná v zájmu Česka.’ Senátoři prověří možnosti žaloby na Zemana kvůli kauze Vrbětice

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu se nominace kvůli možnému střetu zájmů vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybral bankéře Jozefa Síkelu.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com