Biden ujistil Putina o tvrdé odpovědi v případě dalšího napětí kolem Ukrajiny

tass.com/

Americký prezident Joe Biden ujistil v dnešním rozhovoru ruského prezidenta Vladimira Putina, že USA a jejich spojenci zareagují na případnou vojenskou eskalaci mezi Ruskem a Ukrajinou tvrdými ekonomickými a dalšími opatřeními. Oznámila to Bílý dům.

Oba prezidenti jednali prostřednictvím videotechniky dvě hodiny. Očekávalo se, že se budou věnovat hlavně krizi kolem Ukrajiny, k jejímž hranicím Rusko stahuje své vojáky.

Biden vyjádřil své znepokojení nad jednáním Ruska vůči Ukrajině. Zopakoval, že podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, vyzval k uvolnění napětí a návratu k diplomacii.

Putin a Biden jednali přes videokonferenci zhruba dvě hodiny

Prezidenti USA a Ruska Joe Biden a Vladimir Putin dnes zhruba dvě hodiny jednali prostřednictvím videokonference. Hlavním tématem rozhovoru měla být situace kolem Ukrajiny. O výsledku jednání, které prezidenti vedli z Washingtonu a Soči, hodlá Biden ještě dnes telefonicky informovat evropské partnery. Na veřejnost zatím žádné podrobnosti ze schůzky neunikly.

Stanice CNN rozhovor označuje za jedno z klíčových setkání Bidenova působení v Bílém domě, jež se koná v době stupňovaného napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Jednání začalo sedm minut po 16:00 SEČ a skončilo po zhruba dvou hodinách.

Bílý dům oznámil, že se Biden ještě dnes spojí telefonicky s německou kancléřkou Angelou Merkelovu, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a premiéry Itálie a Británie Mariem Draghim a Borisem Johnsonem, aby je o výsledku informoval. Hovořil s nimi už v pondělí před schůzkou s Putinem a dohodli se, že zůstanou v kontaktu.

Na dotazy novinářů stran summitu by měl na tiskové konferenci svolané na 20:00 SEČ odpovídat bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Putin hovořil ze své rezidence v Soči, Biden z Operačního střediska v Bílém domě.

Před schůzkou se uvádělo, že hlavním tématem bude situace kolem Ukrajiny, kybernetická bezpečnost, americko-ruské vztahy a to, co Kreml označuje za snahy NATO o rozšiřování na východ.

  Čaputová přijede 16. listopadu do Prahy na pozvání předsedy Senátu

Americká média hovoří o závažnosti rozhovorů, která jsou prvním přímým jednáním obou prezidentů od června, kdy se osobně sešli v Ženevě. V červenci spolu hovořili ještě telefonicky.

„Zdravím vás, pane prezidente,“ řekl Putin na začátku konverzace, jak vyplývá z krátkého úvodního videa pořízeného ruskou stranou. „Rád vás znovu vidím, doufám, že se příště setkáme osobně,“ odpověděl z obrazovky Biden. Washington potvrdil začátek rozhovorů, ale živé záběry novinářům neposkytl. Podle Bílého domu se jednalo přesně dvě hodiny a jednu minutu.

Biden měl Putina informovat o možných sankcích, které Washington připravuje v případě, že se Rusko rozhodne k vojenskému vpádu na Ukrajinu, u jejíchž hranici Rusko shromáždilo desítky tisíc vojáků. Putin by podle médií mohl požadovat záruku, že se NATO nebude rozšiřovat dále na východ a přemísťovat zbraně do blízkosti ruských hranic. Podle amerických médií se nečeká, že Biden přitaká na případnou Putinovu žádost o nepřijetí Ukrajiny do NATO.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com